Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые обзорные » Образ світу в мальовничих триптиха Босха

Реферат Образ світу в мальовничих триптиха Босха





ха стають єдиним змістовним цілим. Так, фігура Єви на лівій стулці триптиха розташована так, що здається спрямованою до центральної частини твору, до гріховних спокусам земного життя. Її поворот засновує всі рухи центру - зліва направо, тобто від раю до пекла. А в правій стулці є фігура грішника, яка тягне упряжку: він озирається в останній раз, щоб остаточно піти в підземний світ. Така побудова буде властиво практично всім триптиха Босха в пізньому періоді творчості. p align="justify"> Весь песимізм, невіра у виправлення людства, яке можна спостерігати в поданні Босха, характеризує всі умонастрій тієї епохи. Так, наприклад, Джироламо Савонарола писав: В«Причиною, яка змусила мене прийняти чернецтво, було, перш за все: повне нікчема світу, криводушність людей, насільнічество, перелюб, злодійство, гордість, ідолопоклонство, жорстоке богохульство. Це тому, що я не міг переносити великої буду сліпих народів Італії, особливо коли я бачив, що доброчесність в корені згасла, а пороки восторжествували. Це було для мене найтяжчим стражданням, яке я коли-небудь відчував у цьому світі. Кожен день я молив Господа Ісуса Христа, щоб Він вивів мене з цього бруду В». Але насправді, дійсність несла в собі не тільки тотальне духовне розкладання суспільства, але й інші аспекти. Босх зміг розгледіти їх, а саме зрозуміти суть самого світу, що і виразилося в пейзажному тлі триптиха «³з сінаВ». p align="justify"> В«Спокуса святого АнтоніяВ»

Вівтар В«Спокуса святого АнтоніяВ» - одна з кращих робіт зрілого Босха, не випадково існує безліч її повторень XVI століття, а сам образ святого не разів зустрічається у творчості художника (ліва стулка В«Святих пустельниківВ», деякі малюнки з Лувру). Ще ніколи до Босха у всій європейській живопису не зустрічалося настільки сміливою і реалістично точної передачі ефектів освітлення. На задньому плані вівтаря полум'я пожежі вихоплює з мороку узлісся, червоними і жовтими відблисками відбивається на поверхні річки, відкидає багряні відсвіти на щільну стіну лісу. Босх не тільки майстерно передає ефекти повітряної перспективи, але і створює відчуття повітря, пофарбованого світлом. p align="justify"> Про історію написання і первісною долю цього незвичайного триптиха відомо досить мало. 1523 року триптих був придбаний португальським гуманістом Дам'ян де Гоіш. Триптих підсумовує основні мотиви творчості Босха. До зображення роду людського, який загруз у гріхах і дурості, і нескінченного розмаїття пекельних мук, які чекають його, приєднуються тут Пристрасті Христові і сцени спокуси святого, якому непохитної твердість віри дозволяє протистояти натиску демонів і сатани. У ту епоху, коли існування Пекла і сатани було непорушною реальністю, коли пришестя Антихриста здавалося абсолютно неминучим, безтрепетних стійкість святого, дивиться на нас зі своєї молитовні, заполонений силами зла, повинна була підбадьорювати людей і вселяти в них надію. p> Літературними джерелами для Босха з'я...


Назад | сторінка 10 з 12 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Алхімія і її символіка у творчості Ієроніма Босха
  • Реферат на тему: Вірш Тургенєва І.С. "Коли мене не буде"
  • Реферат на тему: Коли стануть реальністю плазмові генератори електрики?
  • Реферат на тему: Коли працювати можна менше ...
  • Реферат на тему: Тематичний вечір "День Святого Валентина в Европе"