Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Візантія: образ світу

Реферат Візантія: образ світу





чно підпорядкувати церкву державної влади: матеріально - тому що супроводжувалося вилученням церковних цінностей, політично - тому що відверто оголошувало василевса главою візантійської церкви. p> Зовні іконоборці виступали за очищення християнства від єретичних нововведень, за повернення до старозавітних нормам, забороняли ідолопоклонство. Шанувальники ікон, так міркували вони, неминуче приходять до єресі. Дійсно, що могла зображати ікона Христа? Або одну його людську природу - але в такому випадку художник впадав у несторіанство, відокремлюючи людське в Христі від божественного; або ж його божественну природу - але тоді художник опинявся мо-нофісітом, допускаючи злиття двох натур. Отже, за логікою іконоборців, Христос не міг бути зображений на іконі, зображення виявлялося ідолом. p> Допускаючи в євхаристії дійсне проникнення матеріального предмета в сферу надприродного (пресуществленіє), іконоборці заперечували за іконами можливість здійснювати аналогічну функцію; вони відкидали думку, що ікона є образом божества, чином, через який віруючий здатний доторкнутися до надприродного. Вони, іншими словами, обмежували, якщо не заперечували, принцип знятого дуалізму, обмежували його додаток літургією, заперечували його дію у священних зображеннях. p> Іконоборство після тривалої боротьби було засуджено в 843 р.

З іншого боку уявлення про культ як про єдиний засобі до порятунку зустріло критику візантійських містиків. На відміну від павлікіан і навіть від іконоборців містики ніколи не відкидали ніяких елементів культу: ні храмів, пі ікон, ні таїнств. Але поруч г культом і в якійсь мірі вище культу ставили вони прагнення до індивідуального, особистого досягнення божества. p> У Візантії були поширені два основних напрямки містики. Одне з них, споглядальне, або філософськи-спекулятивне, характеризується рефлексією, тобто прагненням досягти божества шляхом планомірної абстрактно-логічної розумової діяльності. Для містиків цього типу особливо важливим здавалося створити класифікацію станів і дій, скласти схему поганих помислів, розчленувати етапи наближення до божества. У містиків іншого напряму, морально-практичного, логічна робота думки затуляється осязательно-конкретним поданням про зближення людини з божеством: містик прагне розвинути в собі такий стан, коли він зможе побачити божественне світло, почути божественний голос. Однак і в тому, і в іншому випадку акт порятунку виявляється не так результатом дій духовенства як особливої вЂ‹вЂ‹корпорації, скільки індивідуальним подвигом, доступним кожному. p> Теза про індивідуальне шляху до порятунку був особливо детально розвинений Симеоном Богословом. Людина сама. заявляв Симеон, вибирає собі шлях - шлях добра чи шлях зла: не по природі, як деякі думають, але за вільним вибором людина стає смиренним або ж гордовитим. Але ця свобода вибору не є повна свобода, що не є абсолютна розкутість. Симеон - сторін нік найсуворішою церковної дисципліни, тільки ця дисципліна базується не на корп...


Назад | сторінка 11 з 33 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Божества в індуїзмі
  • Реферат на тему: Медико-психологічна захист населення та осіб, що беруть участь в його порят ...
  • Реферат на тему: Священна книга - Авеста. Божества парсізма. Дуалізм
  • Реферат на тему: Мережеві анекдотчікі: хто вони?
  • Реферат на тему: Монголи. Хто вони і звідки прийшли?