Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Релігійно-філософські погляди Фоми Аквінського

Реферат Релігійно-філософські погляди Фоми Аквінського





в самому собі. Зрештою з'ясовується що існує перша необхідність - бог. p align="justify"> Четвертим доказом служать мірою якостей, наступні один за одним, які є скрізь в усьому сущому, тому повинна існувати найвищий ступінь досконалості, і знову нею є бог.

П'яте доказ - телеологічне. У його основі лежить корисність, що виявляється у всій природі. Все, і навіть здається випадковим і даремним, прямує до якоїсь мети, має сенс, корисність. Отже, існує розумна істота, яка направляє всі природні речі і цілі, ним і є бог. p align="justify"> Очевидно, що не слід вживати спеціальних досліджень, щоб з'ясувати, що ці докази близькі до міркувань Аристотеля (і Августина). Розмірковуючи про сутність бога, Аквінський вибирає середній шлях між уявленням про особистого бога і неоплатоновскую його розумінням, де бог повністю трансцендентний, непізнаваний. Пізнати бога за Аквінського, можна в трояком сенсі: пізнання опосередковано божественним впливом в природі; на основі подібності творця і створеного, бо поняття нагадують божественні творіння; все може бути зрозуміле лише як частинка нескінченного досконалого і істоти бога. Людське пізнання в усьому недосконало, але все-таки воно вчить нас бачити бога як досконале, яке у самому собі буття, як абсолютна існування в собі і для себе. p align="justify"> Одкровення вчить також бачити Бога як творця всесвіту (згідно Аквінського, створення відноситься до реальностей, які можна пізнати лише через одкровення). У створенні реалізує бог свої божественні ідеї. У такій інтерпретації Аквінський знов відтворює платонівські ідеї, але в іншій формі. p align="justify"> Проблеми людської душі

До найбільш вивчених питань творчості Хоми Аквінського відносяться проблеми людської душі. У багатьох своїх трактатах він міркує про почуття, пам'яті, окремих душевних здібностях, про їх взаємних зв'язках, упізнанні. При цьому він виходить з арістотелівського розуміння пасивної матерії й активної форми. p align="justify"> Душа є формуючим принципом, чинним у всіх життєвих проявах. Людська душа безтілесна, вона є чиста форма без матерії, духовна, незалежна від матерії субстанція. Цим обумовлюються її незнищенність і безсмертя. Оскільки душа є субстанцією, незалежною від тіла, то вона не може бути ним знищена і, як чиста форма, не може бути зруйнована сама по собі. Таким чином, людську спрагу безсмертя Аквінський вважає доказом безсмертя душевної субстанції, що суперечить аверроїзму, який визнає безсмертя атрибутом лише надіндивідуальної духу. p align="justify"> Від Аристотеля йде Аквінський, розвиваючи теорію окремих душевних сил або властивостей. Він розрізняє вегетативну душу, властиву рослинам (обмін речовин і розмноження), її він відрізняє від сенситивной, яку мають тварини (чуттєві сприйняття, прагнення і вільний, довільний рух). У людини до цього всього додається інтелектуальна здатність - розум. Людина має розумну Душу, яка виконує функції і двох ни...


Назад | сторінка 11 з 17 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Одкровення Бога, що виявляється в його іменах
  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: «Безсмертя душі моєї ...»: до питання про генезис пушкінського вірша «Я пам ...
  • Реферат на тему: Аналіз космологічного аргументу існування Бога
  • Реферат на тему: Аналіз раціонального обгрунтування буття Бога