Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Дві Софії: Київська та Новгородська

Реферат Дві Софії: Київська та Новгородська





первісної композиції вціліло лише сім фігур (Христос, три воїна, Марія, свята дружина, Іоанн), все інше написано заново. При цьому довільно були додані фігури розіпнутих розбійників, для яких не було місця і які абсолютно неорганически втиснуті в півкруг люнети. Викликають сумнів і крайні фігури, можливо, відсутні на фресці XI в.

«Зішестя в пекло», розташоване в нижньому регістрі північної стіни трансепта, збереглося відносно добре. Фігури Христа і Адама чимало постраждали від прописів маслом, краще збереглися три фігури справа.

«Зішестя Христа в пекло» трактувалося візантійцями як «Воскресіння» (??????). Витоки іконографії «Зішестя в пекло» сходять до VI-VII ст., В X-XI ст. цей сюжет набув широкого поширення в розписах храмів. До цього часу композиція «Зішестя в пекло» придбала велику врівноваженість і монументальність, що дозволяло її вдало використовувати при декоруванні стін і, особливо, люнет.

Три наступних сцени також відносяться до циклу «Воскресіння». Перша з них - «Явище Христа святим дружинам». Від первісної фрески вціліло дуже мало - не повністю збереглися фігури Христа і лівої мироносиці і силуети скель. В основу сцени «Явище Христа святим дружинам» покладено євангельську розповідь, де говориться про Марію Магдалину та іншої Марії: «коли ж йшли вони сповістити учням його, і се, Ісус зустрів їх, і сказав: Радійте! І вони, приступивши, вхопилися за ноги його, і поклонилися йому ».

Наступна сцена з циклу «Воскресіння» зображує «Запевнення Фоми». Від фрески XI в. збереглася лише права група апостолів і половина фігури Христа з головою. Два апостола зліва (включаючи Фому) дописані реставратором, причому ця частина композиції відновлена ??явно невірно.

До циклу «Воскресіння» належить і сцена «Отосланіе учнів на проповідь». Вся права група апостолів і частину центральної фігури Христа втрачені, ліва ж група апостолів, що складається з п'яти фігур, вціліла повністю. Реконструкція композиції не представляє ніяких труднощів, і вона була зроблена в XIX в. досить точно: у центрі стоїть на невеликому пагорбі Христос, ліворуч і праворуч до нього підходять апостоли, очолювані Петром і Павлом. Христос, зображений в фронтальній позі, поклав свої витягнуті в бік руки на їхні голови.

Над проходом в вівтар Іоакима та Анни, на західній стіні трансепта, розташована остання з дійшли до нас євангельських сцен - «Зішестя св. духу ». Вона збереглася краще за інших, але і в ній окремі постаті і голови постраждали від втрат, заповнення прописами маслом. «Зішестя св. духу »дано в найбільш поширеною і гранично спрощеної редакції.

Євангельський цикл Софії Київської, що був, поряд з мозаїками, ядром всього декоративного ансамблю, видається монументальністю свого стилю. Всі композиції, що відрізняються небагатослівністю і особливою урочистістю, чудово заповнюють відведені їм місця. Як правило, вони орієнтовані на площину стіни і найчастіше володіють підкресленою центральною віссю, по боках від якої всі частини розташовуються в суворій відповідності один одному. У цьому відношенні показовим, що художники віддають перевагу тим іконографічних типів, в яких асиметричне побудова витісняється підкреслено симетричним (як, наприклад, «Зішестя в пекло», «Явище Христа святим дружинам», «Отосланіе учнів на проповідь»). І в «Розп'яття», і в «Запевнення Фоми», і...


Назад | сторінка 14 з 16 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Ікона "Зішестя в пекло" з Псковського державного об'єднаного ...
  • Реферат на тему: Воскресіння Ісуса Христа
  • Реферат на тему: Праведність від закону або від Христа на підставі послання Апостола Павла д ...
  • Реферат на тему: Екзистенція Христа як норма історії
  • Реферат на тему: Девід Гудінг. Вчення Христа про святість