Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Православна традиція духовно-морального становлення людини

Реферат Православна традиція духовно-морального становлення людини





35). p> Духовність як потенційна можливість морального вдосконалення людини набуває чинності через наживання Божої благодаті в церковному житті. Іншими словами, ми можемо говорити про благодать як божественної енергії дає людині сили духовного пожвавлення і морального вдосконалення. Енергійний підхід пояснює сенс поняття духовно-морального становлення як процесу, як спрямованості і домінанти (а не тільки цілі) розвитку всіх сил людини (як плотських, так і розумних сил душі) і його духовного становлення як здобуття цілісності і пресходження естетства в особистісному бутті.

Досягнення кінцевої мети обоження або "пресходження єства і втілення буття людини, за словами С.С. Хоружего, не можна досягти власними енергіями людини, і відбувається воно енергією Божественної, благодаттю, з якою людина лише погодить свої тварні енергії в синергії (50).

Досліджуючи поняття "досконала людина", С.С. Хоружий зазначив, що Новий Завіт майже ніколи не говорить про досконалість - "в досконалому вигляді", як про чимось вже набутому та готівковому; воно незмінно виступає як шукане, предмет устремлінь або мета, указуемая апостолом Павлом, - причому ці прагнення або ця ціль не стільки найближчі, конкретно-практичні, скільки мають характер духовної установки, принципової орієнтації. На доказ свого спостереження дослідник наводить нечисленні тексти про досконалість. Ми їх теж наведемо: "Братія, поспішаємо до досконалості" (Євр. 6,1); "Доки всі з'єднання віри й пізнання Сина Божого, Мужа досконалого, у міру зросту Христового "(Еф. 4,13);" Епафрас ... обстоює вас у молитвах, щоб ви пробували досконалі "(Кол. 4,12). В одному місці своїх послань апостол Павло говорить про цю принципової недосягнутого досконалості більш детально і глибше: "Я себе не вважаю, досягли, а тільки ... прагну до мети ... Отже, хто досконалий, так повинен мислити ... Життя ж наше на небесах, звідки ждемо й Спасителя ... Який перемінить тіло нашого пониження, щоб стало подібне славного тіла Його "(Флп. 3,13-21)." Тут у християнському розумінні досконалості, - пише С.С. Хоружий, - нам відкривається своєрідна містична діалектика: досконалість християнина в тому, щоб "не почитати себе досягли "досконалості! І тут же апостол роз'яснює, чому це так: від того, що справжньою метою є для християнина "проживання на небесах ", коли єство його буде перетворене згідно Тілу Христовому, - а істинним досконалістю людини можна вважати, зрозуміло, лише досконалу Досягнуті його справжньої мети ... з повною визначеністю тут сказано одне тільки: виконання, останній і завершальний підсумок духовного шляху - в іншому, божественному образі буття ... щира досконалість, тобто істинне з'єднання з Богом, Христом, має бути досягнуто християнином, а проте це досягнення включає в себе два вкрай істотних умови. По-перше, воно не може бути здійснено лише власними зусиллями самої людини, але вчиняється Божественним дією: дією "Спасителя ... Який перемінить тіло нашого пониження "або, що те ж, д...


Назад | сторінка 15 з 22 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Базові підстави особистості людини як фактор духовно-морального виховання
  • Реферат на тему: Буття людини і його спосіб життя
  • Реферат на тему: Уклад життя школи як фактор духовно-морального розвитку його суб'єктів
  • Реферат на тему: Рефлексія духовного життя людини
  • Реферат на тему: Феномен духовного світу людини