Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Православна традиція духовно-морального становлення людини

Реферат Православна традиція духовно-морального становлення людини





угору до єднання з Ним. Божественна заповідь вказувала волі людської шлях, по якому їй належало слідувати, щоб досягти обоження - шлях відмови від усього, що не є Бог. Воля людська обрала шлях протилежний "(25. 99-100). Святі отці (св. Григорій Ніський і св. Максим Сповідник) звертають увагу на фізичну сторону гріха. Замість того, щоб слідувати своїй природній схильності до Бога, людський розум звернувся до світу, замість того, щоб одухотворяти тіло, він сам віддався течією тваринної і чуттєвої життя, підкорився матеріальному. Розвиток гріха бачиться і в тому, що людина замість покаяння намагався виправдати себе перед Богом. "Відмовляючись визнати походження зла єдино в своїй вільній волі, - зауважує В.Н. Лоський, - люди відмовляються від можливості звільниться від зла, підпорядковують вільну волю зовнішньої необхідності. Воля загострюється і закривається перед Богом. "Людина зупинив у собі приплив Божественної благодаті ", говорить митрополит Московський Філарет ... Позбавлення благодаті - не причина, а наслідок гріхопадіння. Людина позбавив себе дара спілкуватися з Богом, закрив шлях благодаті, яка через нього повинна була виливатися на всю тварь ... Бог поклав межа гріха, дозволивши, щоб він приводив до смерті, "бо плата гріха смерть" (25. 100-101).

Рабство гріха, пристрастям, влада плоті і помислам присікається зверненням до Господа (Моральне самовизначення людини), сокрушенням і покаянням. "Тоді в таїнствах дасться йому благодать і сила, - пише святитель Феофан Затворник, - встояти у своєму намірі і долати звичні пристрасті, з якою б силою вони не нападали на нього .... Що прийшла благодать оживляє дух, який сприйнявши права свої, все починає спрямовувати до Бога і, зустрічаючи на шляху перешкоди пристрастей, їх долає, проганяє і викорінює "(46. 21-22).

Святитель Феофан говорить про початкової духовності людини, яка сама по собі не може утримати людину від гріховного падіння (заперечення морального закону і проходження своєї гріховної волі). Для виконання морального закону недостатньо одного морального самовизначення або бажання людини, необхідна сила, яка дарується людині Божественної благодаттю в таїнствах Церковних, сила оживляюча дух і спрямовує людину до Бога. Практично у всіх богословських роботах ми зустрічаємо пояснення поняття духовність як благодать Божу, як особливу силу, оживляючу індивідуальний дух людини і к. Богу спрямовуються. Умовою пожвавлення духу є моральне самовизначення і моральне переродження людини.

Аналогічну точку зору висловлює і архімандрит Платон (Ігумнов). "Вимоги моральної досконалості, - пише він, - здаються підчас безмірними і нереальними з точки зору затемненого гріхом буття. Однак даруемая в житті Церкви надприродна благодать повідомляє людині творчі сили, що сприяють моральному вдосконаленню "(30. 331). З цієї точки зору архімандрит Платон розглядає духовність, як ступінь Преображення людини Божественною благодаттю, як затвердження людської буттєвості в Бозі (30. 3...


Назад | сторінка 14 з 22 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Базові підстави особистості людини як фактор духовно-морального виховання
  • Реферат на тему: Моральне виховання в молодшому шкільному віці: особливості морального розви ...
  • Реферат на тему: Захист прав людини в місцях позбавлення волі
  • Реферат на тему: Поняття про духовність людини
  • Реферат на тему: Професійне самовизначення людини