Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Філософія санкхьи

Реферат Філософія санкхьи





світ, повинна контролюватися і спрямовуватися деякої розумної силою. Індивідуальні ж я обмежені в можливості пізнання і тому не можуть контролювати тонку матеріальну причину світу. Отже, має бути нескінченно мудре істота, тобто бог, який спрямовує і керує матерією. p> Але це думка неспроможне. Згідно теїсти, бог не діє і жодним чином не проявляє жодних зусиль, в той час як управляти пракріті-це значить саме діяти. Допускаючи, що бог є правителем пракріті, ми можемо ноставть питання: що спонукає бога керувати пракрнгі і тим самим створювати світ? Це не може бути основною метою бога, бо для нього як вчиненого істоти немає будь-яких нездійсненних бажань і недосяжних цілей. Це не може бути й справою істот, створених богом, бо жоден розсудливий людина не стане турбуватися про благополуччя інших людей, не переслідуючи при цьому своєї власної вигоди. Дійсно, у світі настільки багато зла і страждань, що ледь Чи можна сказати, що він є творінням бога, який, створюючи світ, мав на увазі тільки благо створених їм істот. p> в) Віра в бога несумісна з визнанням реальності безлічі безсмертних одиничних я (душ). Якщо сказати, що вони являють собою частини бога, то ці душі повинні були б володіти деяким божественним могутністю, що, однак, цілком виключено. Якщо ж вони створені богом, то вони повинні бути схильні до руйнування. З усього цього випливає, що бог не існує і що матерія (пракриту) є достатня підставу для буття світу об'єктів. Матерія створює світ без участі свідомості на благо одиничних я, подібно до того як молоко корови саме тече з її вимені для харчування теляти. p> Рідше зустрічається інше тлумачення санкхьи, не визнає її атеїстичної системою. Така точка зору Віджнянабхікшу і деяких сучасних істориків філософії 1. Вони стверджують, що бога, володіє здатністю творити світ, що не існує, але ми повинні вірити в бога як вічно досконалого духу, який є свідком світу і одна присутність якого змушує матерію діяти і творити, подібно до того як магніт приводить в рух шматок заліза. Віджнянабхікшу вважає, що існування такого бога підтверджується як розумом, так і священним писанням.

VI. Висновок

Система санкхьи простежує весь шлях розвитку світу: від взаємодії двох основних начал - духу та первинної матерії-до створення всієї сучасної всесвіту. p> З одного боку, ми маємо пракріті, яка вважається основною причиною всього світу, включаючи фізичні предмети, органічні тіла і психічні явища (наприклад, розум, інтелект і моє я). Пракріті є як матеріальної, так і діючої причиною світу. Вона активна і постійно змінюється, але в той же час сліпа і нерозумна. p> Чи здатне таке сліпе початок розгортати і направляти впорядкований світ до якої-небудь розумної мети? Далі, як можна пояснити первісне занепокоєння, вібрацію в пракріті, яка, як кажуть, мала перебувати в стані рівноваги? p> Санкхья визнає також і друге основне початок - пурушу, або Я. Категорія пуруши включає безліч я, які є вічними, незмінними началами, наділеними чис...


Назад | сторінка 18 з 19 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Тлумачення Бога у античних філософів і в християнстві
  • Реферат на тему: Аналіз космологічного аргументу існування Бога
  • Реферат на тему: Аналіз раціонального обгрунтування буття Бога
  • Реферат на тему: Місце і роль поняття Бога у філософії Декарта