Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Основні положення теорії буття Томи Аквінського

Реферат Основні положення теорії буття Томи Аквінського





... що людині необхідно для свого порятунку знати щось таке, що вислизає від його розуму, через божественне одкровення. »

Одкровення не містить нічого, що суперечить розуму, але тим не менш можливості розуму обмежені. Тому не все може бути раціонально обгрунтовано і доведено.

Стало бути, «необхідно, щоб філософські дисципліни, які отримують своє знання від розуму, були доповнені наукою, священною і заснованої на одкровенні» - теологією. При цьому Фома відрізняє «теологію Священного вчення - Бог, його ставлення до світу і людини, а також свідомість віруючого християнина. Священне вчення «приймає на віру основоположні, преподані їй Богом».

Проблемне поле філософської теології визначається рішенням чотирьох завдань, а саме: підтвердження існування Бога, визначення природи Бога, пізнання відносини між Богом і світом, осягнення відносини між Богом і людиною.

Для Фоми філософська, або, як він її сам називав, «природна» теологія заснована на положеннях, безпосередньо «знайдених» природної пізнавальною здатністю розуму. Що ж стосується теології Священного вчення, то вона заснована на положеннях, «з'ясованих іншої вищої наукою; остання є те знання, яким володіє Бог, а також ті, хто удостоєний блаженства ».

Фома Аквінський - гармонія і синтез

Середньовічну філософія, часто звану схоластикою, поділяють на три періоди:

. Рання схоластика, від 400-х рр. до 1200-х рр. У багатьох відношеннях цей період пов'язаний з Августином і близьким йому неоплатонізмом. Його видатними постатями були ірландський чернець Еріугена, Ансельм Кентерберійський, а так само скептичний француз Петро Абеляр, який, зокрема, сприяв відточуванню схоластичного методу постановки та обговорення філософських питань.

. Зріла схоластика, з 1200-х рр. до перших десятиліть XIV століття. Видатними цієї епохи грандіозних систем і синтезу були Альберт Великий, його учень Фома Аквінський і головний опонент Фоми Дунс Скот.

. Пізня схоластика, з початку XIV століття до розквіту Ренесансу. Його представниками був англієць Вільям Оккам. Він отверждает, що віра і розум істотно відрізняються один від одного і обгрунтовував номіналізм і поворот розуму до емпіричного. Таким чином, його вчення знаменувало собою перехід до філософії Нового часу.

З теологічної точки зору, проблема універсалій була суперечкою у співвідношенні віри і розуму. Християнські номіналісти підкреслювали особливе значення віри і Одкровення, які вище осягнення розумом. Згідно номіналіста, якби розум сам зміг осягнути те, чому вчить нас за допомогою Божого слова і віри Одкровення, то ослабло б значення Боговтілення - народження, життя, страждання, смерть і воскресіння Ісуса Христа.

буття бог пізнання Аквінський

2. Метафізика


Вчення про загальні засади і принципи філософського світобачення Фоми містить вчення про сущому як такому і природну теологію, в основі якої лежить доказ буття Бога.

Трансцендентальні характеристики притаманні усьому сущому несоотносімості ні з окремим, ні з порівнянним, ні з матеріальним.

Поняття «суще» позначає все, що існує. Воно може бути як логічним, так і реальним.

Логічне суще. Загальні поняття, або універсалії, що не існуючи в дійсності, все ж не позбавлені реальної підстави, оскільки з нього виводяться. Загальне, згідно з поглядами Томи, є продукт людського розуму. Однак загальне має відношення до реальності, бо воно існує поза розуму. Існування загального поза розуму двояко: саме по собі і в розумі Бога.

Реальне суще. Ніщо матеріальне не може існувати незалежно від форми (або Бога), оскільки матерія (потенційність) і форма (актуальність) є два реальні надчуттєвих принципі, що утворюють річ. Визначеність форм, на думку мислителя, сходить до свого першооснові, до божественної премудрості. Тому будь-яка річ має існування, актуальність якої виводить її з буття логічного в буття реальне.

Все, що реально, а саме: світ, чуттєві речі, людина - предмети екзистенційні, тобто існуючі. Бог також існує, але якщо світові притаманне буття, то Бог є саме буття. У Бозі буття збігається із сутністю.

Фома вважає онтологічного доказ буття Бога, розроблене Ансельмом Кентерберійським, недостатнім. Він вважає, що буття Бога може бути доведене тільки апостериорно, тобто виходячи з факту існування світу як Творіння Бога.

П'ять шляхів доказів буття Бога.

Фома визначає п'ять колiй доказів буття Бога.

Перший шлях виходить з поняття рух. Все в світі рухається, причому кожен окремий рух передбачає...


Назад | сторінка 2 з 5 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Аналіз раціонального обгрунтування буття Бога
  • Реферат на тему: Одкровення Бога, що виявляється в його іменах
  • Реферат на тему: Вчення про буття в історії філософії
  • Реферат на тему: Філософія Індії і Китаю. Вчення про буття