Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Психологія людини в Ісламі

Реферат Психологія людини в Ісламі





ми він [а] чує, очима, якими він [а] бачить, руками, якими він [а] бере і ногами, якими він [а] ступає. І коли він [а] просить Мене про що-небудь, Я дарую це йому [їй], коли ж він [а] шукає Моїй захисту, Я надаю йому [їй] заступництво ". h2> 2. Між аллахом і невротичним "я".

Багато чого з розказаного в Корані ставиться до проблем пошуків прихильності Аллаха, спогадів про Аллаха, безумовну важливість обов'язкових молитов (салят), самоочищення, руху до Аллаха, і безлічі інших "духовних" матерій, які жодним чином не можуть бути потрясіння, перш ніж зміг усвідомити істину слів пророка Мухаммада: "Вчинки людей слід судити за їх мотивації" - по-перше, і потім - "Той, хто знає самого себе, той здатний осягнути і свого Пана".

Значення першого хадиса в даному контексті досить ясно: ніхто не може використовувати іслам чи ідею духовності, щоб втекти від самого себе; кожній людині необхідно знову і знову вивчати і оцінювати фактори, рушійні його помислами і вчинками, намагаючись бути при цьому чесним із самим собою. І хоча для багатьох людей духовність є релігійно санкціонованої формою неврозу, вона все-таки здатна підтримати нас у наших спробах протистояти самим собі і власним неврозів. Розкриваючи своїх вчинків, людина отримує можливість прийняти істину про те, який він є насправді, а слідуючи едой істині, віруючий також прийти до осягнення Господа.

- Другий хадис можна інтерпретувати по-різному. Крім вказівки на те, що справжнє проникнення в себе веде до істинного розуміння Аллаха, він наводить на думку, що людям властиво створювати образ Аллаха. У Аллаха уособлення справедливості і всесодержательності.

Все це надає явне розуміння хадису, в якому говориться наступне: "Якщо ви пізнали самого себе, ви пізнали свого Пана ". Іншими словами, необов'язково робити спроби осягнути сутність Аллаха; постарайтеся краще зрозуміти ту сутність, яка відображає "я" і властиві йому цінності. "Існує і ще один хадис, у ще більшою мірою розкриває проблему проекції: "Аллах говорить: кожному своєму рабу Я є таким, - яким він мене бачить ".

Зрозуміло, чимало мислителів розвивали положення про те, що релігія - по суті своїй проекція. Аллах і релігія - виключно проекція мусульманина, і не існує нічого крім віруючої людини і даного матеріального світу. І навіть те небагато, що мусульманина знає про себе і світ, всі дива природи і диво існування, робить заяви про те, що все, що зовні - лише просте відображення того, що всередині, вельми недалекими.

У Корані є дуже цікаве місце з питання про проекціях: "Аллах вільний від того, що Йому приписують "(К. 37:159; 43:82). Іншими словами, все це можна віднести до тих формулювань і принципам, які мусульмани звикли пов'язувати з Аллахом; що ж стосується самого Аллаха, то він завжди "більше". Азан (заклик до молитві) починається з незмінного Аллаху акбар, так само як і кожне нове рух під час обов'язкової молитви. p> Шлях до Аллаха - це шлях до Всевишнього, підійти до Нього ми можемо, лише піднявшись над самими собою.

У Корані є чимало місць, направляють увагу людини до Аллаха, поклонінню Йому, Його всеприсутнім в світі. Його турботі і неспокою про людей, Його властивостям і нашої відповідальності перед Ним. У Корані особливо підкреслюється ідея життя людини як безперервного подорожі до Аллаха. Hо стверджується, що Аллах вище всього того, що народ приписує Йому. Однак переважна більшість мусульман сприймають Аллаха лише в рамках офіційного ісламу, і нерідко думка про нього приходить занадто пізно.

Людське життя є скарбом, дарованим Аллахом, і люди повинні обходитися з цим скарб-щем дуже дбайливо. Саме цю священність свого народу підкреслив пророк Мухаммад, запитавши у своїх соратників, чи знають вони, хто такий бідний чоловік. Вони відповіли, що серед них бідним вважається той, у кого нічого немає - ні грошей, ні майна. На це Пророк сказав: "Бідним серед Мого народу є той, хто зустрічає Судний день списком салах, постів і закят (Податку на майно), але хто при цьому обдурив одного, звів наклеп іншого, вкрав у третього, пролив кров четвертого і напав на п'ятого (мусульманина) ".

3. Молитва в житті мусульманина.

Молитва, будучи другим з п'яти стовпів ісламу, не може розглядатися окремо від інших базових елементів, оскільки її справжня цінність виявляється лише в поєднанні з ними. Кожен елемент ритуального дійства (ібадат) повинен бути вивчений у рамках "цілого", найвищим проявом якого служить єдність Аллаха {Тавхід). Молитва ж є - або, скоріше, повинна бути - ключем у пошуках того, що мавлана Фазлур Рахман Ансарі визначив як "єдине існування (Тавхід)"; молитва надає підтримку в особистому та суспільному житті тим, хто щиро намагається стати справжнім мусульманином. p> Молитва в ісламі нерозривно пов'язана з таким поняттям, як Тавхід, тобто единосущие Аллаха. Вона відображає Йо...


Назад | сторінка 2 з 6 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Мова SMS - що це таке. Бути чи не бути йому в нашому житті
  • Реферат на тему: Специфіка сприйняття самого себе й інших людей молодшими школярами з розумо ...
  • Реферат на тему: Детермінанта (Ставлення до простору, годині, природи, самого себе, або Іншо ...
  • Реферат на тему: Сучасний підручник математики. Яким йому бути
  • Реферат на тему: Пізнання людиною світу і самого себе