Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые обзорные » Психологічне розуміння вчення Святої Трійці

Реферат Психологічне розуміння вчення Святої Трійці





ількох незвичайних для того часу термінів (особистість, іпостась) не могли не викликати природного бажання зрозуміти це вчення і, що ще важливіше, не тільки зрозуміти, але і жити і відчувати згідно нього. Св.Григорий Палама навіть зазначає, що пізнати таємницю святої Трійці - означає увійти в божественне життя.

У більш пізніх розуміннях Батько - це божественний розум, Син - божественне Слово, Дух - божественний дух. Розум не має обмежень ні в часі, ні в просторі. Він предтеча всіх ідей і задумів. Слово також безначально і нескінченно, але воно не прибраний ні в один людський знак, воно не вимовляється ні на одному людській мові. Нарешті, Дух, як і Слово, як і Розум, зрозуміло, бестелесен, вічний і не обмежений жодної з відчутних форм. Тобто вже тут, можна зрозуміти, що в глибині своєї, вчення про Трійцю - це вчення про межах богопізнання, як кажуть християни. Жодне з трьох осіб не може бути відкрито ні людському розуму, ні духу, ні органам сприйняття.

Але при створенні вчення про Св.Трійці грецькі богослови (Василь Кесарійський, Григорій Назіанзін, Григорій Ніський) використовували терміни грецької філософської думки. І вони не могли не відчувати вплив ідеї про Логос, що зародилася в метафізиці. Слово В«ЛогосВ» походить від грецького В«говоритиВ», причет воно означає і те, що сказано, і те, що говориться, і того, хто говорить. Тобто означає і форму і зміст промови. Надалі він стане означати відображену в слові думка. З розвитком ідеї Логосу починає змінюватися грецька література: традиційним міфам протиставляється міркування про природу та її властивості і закони. Слово про природу протиставляється вимислу, плоду фантазій. Пріоритетним стає опис об'єктивного, видимого світу і міркування про його закони. При цьому не зникає надія побачити за видимим різноманіттям світу його єдність [1]. Але Слово протиставляється також і сприймається світу через його множинності і ілюзорності. Елейський мислителі говорили про В«достовірному слові В», яке єдиносущне з думкою. Ясно, що ще до епохи еллінізму, мислителі давнини хотіли знайти у світі якусь вічну і незмінну сутність, з якої можна співвідносити безліч різноманітних подій і визначати їх істинність. При цьому істинно існуючої покладалася тільки думка, яка за своєю природою має сутнісну основу і тільки її.

Все вище написане говорить про те, що в історії людської думки є поворотний момент, коли людина стала потребувати раціональному обгрунтуванні буття. Що таке питання Логосу? Це питання про мету, напрямку і сенс буття. У вкрай своїй формі - це пошук Абсолюту, або всесвітнього розуму. Неможливо достеменно довести, чи виникли подібні ідеї випадково чи це результат закономірності розвитку свідомості. Але в кожному разі, я, як дослідник, маю справу з реальним психологічним фактом: стародавні греки не змогли знайти незмінний елемент буття у видимому світі, тому вони стали шукати його у власному розумі. Це найважливіший крок в історії людства, наслідки якого не тільки відчуваються в сучасному світі, але й складають основу всієї західної Греко-християнської цивілізації.

Майже одночасно, народ Ізраїлю сповідував релігію, центром який було одкровення Авраама, Якова, Мойсея. Бог для євреїв був інтимно близький і реальний і не потребував ні в якому логічному обгрунтуванні. Іудаїзм стародавнього часу представляв собою безліч розрізнених сект. Майже всі чекали месію, про який говорилося в священному писанні, у багатьох сект були свої уявлення про нього. Але жодна іудейська секта не визнала Ісуса Христом (В«ХристосВ»-греч. Месія). На те було безліч як релігійних, так і політичних причин. Але так чи інакше, в Надалі перед грецькими богословами виникла задача виразити мовою грецької думки божественне одкровення Ісуса, який був вихований у єврейської традиції.

Тому три вищеназваних Каппадокійці першим справою розділили поняття В«особистостіВ» і В«сутностіВ», але ототожнили В«обличчяВ» і В«іпостасьВ». До цього термін В«особаВ» мав швидше описовий, ніж онтологічний характер. Загалом, В«каппадокійці вдалося примирити абстрактність грецької філософської думки з біблійної ідеєю особистого Божества В»[2]. Як пише, свящ.Олег Давиденков, при ототожненні понять В«особаВ» і В«іпостасьВ» виникло поняття В«ОсобистістьВ», якого не знав грецький світ. Виходило, що особистість має надприродной характер і не визначається сутністю. А В«іпостасьВ» - це форма божественного буття. В«Коли ми називаємо Бога абсолютної Особистістю, ми тим самим хочемо висловити ту думку, що Бог не визначається ніякої ні зовнішньої, ні внутрішньої необхідністю, що Він абсолютно вільний по відношенню до свого власного буттю, завжди є таким, яким бажає бути і завжди діє так, як того хоче, тобто вільно іпостазірует Свою триєдину природу В»[3].

Таким чином, згідно вченню про Трійцю, Бог едіносущен і триіпостасна. Христос Яннарас пише: В«ми користуємося терміном "сутність" про словом, що означає "участь у бутті ", про зі значною часткою у...


Назад | сторінка 2 з 12 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Етичні вчення в історії філософської думки
  • Реферат на тему: Буття в історії філософської думки
  • Реферат на тему: Спочатку було ... слово
  • Реферат на тему: Вчення про буття в історії філософії
  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...