Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Виправдання тільки вірою

Реферат Виправдання тільки вірою





Анна, допоможи мені! Я стану ченцем ». Ще через п'ять років Лютер випробував ще один духовний криза під час паломництва в Рим. Там його до глибини душі вразила розбещеність римського священства. Кажуть, що, піднявшись на колінах на сходи Scala Sancta, він прошепотів про себе: «Хто знає, чи правда все це?». Пізніше він говорив про цей досвід, що він відправився в Рим з цибулею, а назад повернувся з часником.

в 1512 р Лютер отримав ступінь доктора богослов'я і почав читати у Віттенберзі лекції з біблійній літературі та богослов'я. Спочатку в 1513 році він читав лекції з Псалтиря; з 1515 по 1 516 про Посланні до Римлян. Після Римлян він читав лекції з Галатів, Євреїв і Тита. Підготовка до цих лекцій сформувала його уявлення про виправдання. Бейнтон описує знамените «головне переживання» Лютера:

Я вельми жадав зрозуміти Послання Павла до римлян, і ніщо не заважало мені, крім слів про Божу справедливості: я вважав, що Божа справедливість - це справедливе покарання грішників. Хоча я був і бездоганним ченцем, я стояв перед Богом як грішник з неспокійної совістю, і я не був упевнений, що мої заслуги будуть достатні для Нього. Тому я не любив справедливого і гнівного Бога, але швидше ненавидів Його І ремствував проти Нього. Однак я читав послання дорогого Павла, намагаючись зрозуміти їх значення.

День і ніч роздумував я, поки не побачив зв'язку між Божої справедливістю і словами про те, що «праведний житиме вірою». Тоді я зрозумів, що Божа справедливість - це та праведність, якої в благодаті й чистої милості Бог виправдовує нас через віру. Тому я відчув себе народженим згори і знав, що переді мною відкриті двері раю. Усе Писання знайшло для мене нове значення, і якщо раніше «Божа справедливість» наповнювала мене ненавистю, то тепер вона наповнювала мене невимовною солодкістю любові. Цей уривок з Павла сталдля мене вратами небесними ...

Поштовхом до цього пробудженню, ймовірно, було прочитання Лютером неясного коментаря Блаженного Августина, в якому пояснюється: божественна праведність, про яку говорить Павло, - це не праведність Самого праведного Бога, але праведність, яку Бог дає нам по вірі.

Життя протестантської громади 16 століття далека від досконалості, але пробудження благочестя в той період було, що в свою чергу свідчить про силу Євангелія.


1.3 Віра і справи


За сторіччя євангельське християнство проявлялося в різних формах. Виникли різні деномінації зі своїми доктринальними відмінностями. Протестанти стали сперечатися за різними богословських питань, у тому числі про таїнства, управлінні церквою і поклонінні. Ми спостерігаємо різні уявлення про сотериологии і есхатології - армініанство, кальвінізм, лютеранство, диспенсаціоналізм і багато інших «ізмів», - і все це існує під загальним прапором євангельського християнства. Термін євангельський став служити для об'єднання широкого спектру різновидів під одним заголовком. Об'єднуючою силою послужили два важливі вчення: про авторитет біблії і про виправдання тільки вірою. Хоча історично протестанти сперечалися з багатьох питань, вони були єдині в цих двох моментах, а також у тому, що підтримували основні положення таких екуменічних символів віри, як Апостольський, Нікейський.

Дуже часто діалоги про виправдання досить складно вести через поширеного спотвореного уявлення про розбіжності: люди вважають, що позиція реформації - це «виправдання вірою», а позиція римсько-католицької церкви - це «виправдання справами». Часто в народі побутує така думка, що Рим не цікавить віра, а протестантів - справи. Це помилкова думка в обох його сторонах. Ми розуміємо, що Рим приділяє велику увагу і важливе місце вірі і вважає її необхідною, а діячі Реформації вважали, що рятівна віра обов'язково і неминуче веде до плоду справ. Мартін Лютер стверджував, що виправдує віра - це жива і животворяща віра, яка приносить плоди справ. Виправдання відбувається однією лише вірою, але віра не одна. Вона безпосередньо пов'язана наступними за нею справами.



2. Віра і виправдання


.1 Жан Кальвін


Протестантські богослови часто скаржаться на те, що канони Тридентського собору про виправдання часто заплутані. Нерідко з них видно серйозне нерозуміння поглядів Реформації. Але в каноні 24 такого нерозуміння немає. Тут Рим чітко засуджує ставлення реформації: «якщо хтось скаже, що отримана праведність не зберігається і не зростає перед Богом через добрі справи, але ці справи - просто плоди і ознаки отриманого виправдання, а не причина його зростання, тому анафема».

Жан Кальвін говорить про каноні 24: «Ми не заперечуємо того, що Бог винагороджує добрі справи благочестивих і додає до колишньої в...


Назад | сторінка 2 з 6 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Вчення про виправдання в посланнях апостола Павла
  • Реферат на тему: Праведність від закону або від Христа на підставі послання Апостола Павла д ...
  • Реферат на тему: Мартін Лютер - Бл реформації
  • Реферат на тему: Мартін Лютер і початок реформації
  • Реферат на тему: Основні категорії людського життя (любов, гра, віра, праця, смерть ...)