Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Відображення в російській мові матеріальної і духовної культури російського та інших народів

Реферат Відображення в російській мові матеріальної і духовної культури російського та інших народів





ими слов'янськими словами, як російське збожа, білоруське збожа, які означають достаток, багатство, щастя. Російські слова багатий, багатство - однокореневі слова зі словом бог - зберігають сліди цього найдавнішого матеріального значення: дай бог, не дай бог, бог дав - бог взяв, бог послав. Вигуки Бог мій! , Боже мій! , Щасливий твій бог! зберігають сліди колишнього багатобожжя, характерного для язичників.

Споконвічно російські прислів'я та приказки, взяті з народної мови, свідчать про те, що перед нами сліди російського ідолопоклонство: Де жити, там і молитися, Не жени бога в ліс, коли в хату вліз, Який бог , така йому і свічка, Що тому богу, молитися, який не милує.

Отже, в російських народних прислів'ях і приказках уявлення про бога зводиться до визнання всесильність і всемогутності Бога, шануванню його, але в той же час відзначається іронічне ставлення до Бога: Бог правду бачить, та не скоро скаже, Російський бог - авось, мабуть, і як-небудь. У цій здатності жартувати над своїми богами проявляється сила народного характеру.

Як би далеко не йшла цивілізація, міфологічні уявлення про бога не покидають нашу мову: слава богу, бог знає що, бозна, не дай бог, заради бога, на, боже мій. Вони живуть в нашій мові, переосмислюються, набувають інше семантичне і стилістичне облич.

В історії духовної культури людства особливе місце займають забобони, повір'я, ворожіння, які дали життя багатьом фразеологічним оборотів, що поповнив культурний фонд нашої мови. Наприклад, існувало безліч змов від зубного болю. Так з'явилося глузливо-іронічне вираз заговорювати зуби, що показує недовіру до знахарськими операціями. Узагальнене значення цього обороту - вводити в оману, обманювати. Заклинаннями, замовляннями можна було не тільки боротися з хворобами, але і протистояти псуванню, пристріту, обмовам. У таких випадках відбувався своєрідний поєдинок двох знахарів або напускателей псування: один її наводив, інший - відводив. Так з'явився відомий оборот - для відводу очей. Зараз він значить - робити що-небудь для відволікання уваги, щоб ввести кого-небудь в оману. У знахарського побуті відводити очі мало термінологічно точне значення - створювати Маару або мороку, мана, яке змушувало ошуканих повірити знахаря. Звідси з'явився вираз морочити голову.

Безліч фразеологізмів прийшло в нашу мову з Біблійних текстів. Деякі з них так активно увійшли до вживання, що ми часом навіть не замислюємося, що вони мають тісний зв'язок з релігією. Це такі фразеологізми, як кинути камінь, кому мало прощається, той мало любить, хто не зі Мною, той проти мене, ліва рука не знає, що робить права, не відають, що творять, не судіть, і не судимі будете, сіль землі та ін. Численні фразеологічні звороти виникли в російській мові на базі новозавітних образів і ситуацій шляхом їх переосмислення. Такими, наприклад, є обороти: блудний син, колода в оці, внести лепту, йти на Голгофу, кінець світу співати Лазаря, важкий хрест, заблудла вівця і т.д.

Духовна культура тісно пов'язана з культурою матеріальної, втіленої в побутових реаліях повсякденному житті старої Росії. Так, без концептуального поняття піч - символ домашнього вогнища, благополуччя, гостинності російського народу - не виникла б група фразеологізмів, побудованих на цьому образному порівнянні: лежати на печі (зовсім нічого не робити), танцювати від печі (починати з звичного, простого), пічки-лавочки (коротке знайомство з ким-небудь). Не дивно, що грубка і лавочка стали фразеологічними символами домашнього вогнища: вони - два стержні селянської хати. Російська піч займала мало не третю частину всієї житлової площі: вона гріла, в ній варили щі та кашу, випікали хліб, а нерідко використовували як баню.

Піч - символ гостинності, бо дорогої людини пригощають за принципом: Все, що є на печі, на стіл мечі. А якщо він змерз або вимокнув під дощем, то вкладають спати на піч. Недарма прислів'я говорить: Хто сидів на печі, той не гість, а свій. Піч - символ добробуту сім'ї, і тому вона відіграє велику роль у весільних обрядах. У багатьох краях Росії був поширений обряд гляденія печі при сватанні, який полягав у упередженому огляді господарства нареченого. Свято дотримуючись сміттю з хати не виносити, сім'я використовувала піч для спалювання сміття.

Концептуальний образ печі знайшов багате відображення в російській фольклорі. Ось прислів'я та приказки, які демонструють любов і повагу до цього джерела тепла: хлібом не годуй, тільки з печі не згони, На своїй печі - сам собі голова, Мала грубка, та тепленьке, До 30 років гріє дружина, після 30 - чарка вина , а після і піч не гріє, Немов біля печі погрівся. Найвиразнішою є прислів'я: Піч нам - мати рідна.

У російських казках оборот хліб-сіль вживається як символ гостинності: Милості просимо хліб...


Назад | сторінка 3 з 4 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Прислів'я та приказки російського народу як особливий засіб виразності
  • Реферат на тему: Роль фразеологізмів і прислів'їв в мові
  • Реферат на тему: Прислів'я та приказки на позначені емоцій людини в сучасній англійській ...
  • Реферат на тему: Прислів'я та приказки у перській мові
  • Реферат на тему: Розробка технологічного плану виробництва хліба домашнього округлої форми н ...