Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Образ Дарки Попович у повісті Ірини Вільде &Метелики на шпильках& очима РАДЯНСЬКА та СУЧАСНИХ крітіків

Реферат Образ Дарки Попович у повісті Ірини Вільде &Метелики на шпильках& очима РАДЯНСЬКА та СУЧАСНИХ крітіків

нській літературі качана двадцятого століття стали твори молодої західноукраїнської пісьменніці Ірини Вільде, однієї з найцікавішіх, та на жаль не очень відоміх на теперішній годину письменниця. Через низьку прекрасних и Глибока жіночіх образів, ее творчість вважають найповнішім вираженість жіночої душі в українській літературі после епохи Ольги Кобилянської. Як Зазначає дослідниця М. Мовна: «Для Ірини Вільде це БУВ период виходим української жінки як повноправної особистості на широку суспільну и культурну арену, якові дотепер Займаюсь Виключно чоловіки, Вивчення ее психологии, цього внутрішнього« малого світіка »з его душевних переживань, клопотами, реаліямі повсякдення життя, намаганням внести еротичний струмінь у
західноукраїнській ідейній культурний дискурс, співзвучності ее творчості
Передові європейськім суспільнім та літературнім (модерністськім) тенденціям »[10] вершиною біля творчості пісьменніці ставши соціально-психологічний роман« Сестрі Річінські », но ключовими місце у письменницьких набутку І. Вільде по праву займає одне з Першів творів «Метелики на шпильках» (1936). У цьом творі порушується проблема жіночого щастя, проблема становлення жінки як особистості та проблему Збереження национальной гідності. Образ Дарки много в чому автобіографічній, зумовленій ідеалам самой Ірини Вільде ПЕРІОДУ ее юності. Головна героїня, дорослішаючі, відкріває безліч нового, неочікуваного, даже непрійнятного НЕ лишь в довколішному мире, у Стосунки з людьми, но и в Собі самій. Сформованому вихованя жіночий образ, поведінка та стандарти суперечать з ее власним досвідом. На цьом фоні Вільде знаходиься шлях показати становлення, «вростання» у доросле життя юної людини. На шкода, в українській літературі цею модерністській перелом оказался лишь епізодом. Мистецтво соцреалізму НЕ потребувало рівності Тендерної репрезентації. Тіражуваліся образи м язістіх жінок з серпами та молотами, Які могли претендуваті лишь на найнижчі сходинки чоловічої ієрархії та тяжку працю. Роль матері та жінки прініжувалася та маргінізувалася. На Відміну Від доби раннього модернізму, жінка знову становится про єктом, альо Вже НЕ чоловічіх бажань, а держави. «Гвінтікі» соціалізму мусіли буті позбавленімі будь-якої індівідуальності. Післясталінській соцреалізм змінів образ жінки-Робітниці. Тепер вона мала служити благородній меті, плекаючі гармонію в родіні. Іншого місця передовій Радянській жінці 60-70 років в українській літературі НЕ знаходится. Нова Спроба модернізації літератури відбулася в Останнє десятиліття двадцятого віку, что Одразу актівізувало гендерну тематику. Творцем нового українського фемінізму є непересічні особистості, талановіті, оригінальні постаті: Соломія Павличко, Оксана Забужко, Тамара Гундорова, Віра Агеєва, Ніла Зборовська та їх молодші послідовніці, Яким під силу віявілося Яскрава віразіті жіноче начало и в філософії та способі художнього мислення, и в непростій Галузі літературознавства, яка традіційно вважається «чоловічою». Український фемінізм самє з цієї причини ставши помітнім явіщем у сучасній українській філософії, пісьменстві та літературознавстві.

Отже, феміністічній дискурс вісь вже течение століття відтворює новий образ жінки. У феміністічному проекті пояснюється «минула дефектність» жінки НЕ як природня даність, а як власне культурно сконструйоване явіще. Традиційна культура й достатньо Довго контролювала «пріроднє життя жінки», що не допускаючі ее в інтелектуальний світ. Недаремно лишь у кінці 19 ст. жінка повноцінно стала включать у систему освіти, что Було закономірнім результатом ее боротьбу за Рівні права. Перегляд традіційної патріархальної культури, яка вичерпана собі, дает змогу Говорити про новий культурний проект, Який активно формується у ХХ ст. У суспільстві, Пожалуйста прагнем законсервуваті традіцію, фемінізм спріймається як Небезпека, руйнування и розклад культури, но це Пошуки НОВИХ підходів у відображенні чоловічого та жіночого культурного досвіду, в розумінні проблеми взаємодії характером и статі, поглядів на щастя, на сенс життя і любов.

2. Образ Дарки Попович у повісті Ірини Вільде «Метелики на шпильках»

Одарка Попович - головна героїня повісті Ірини Вільде «Метелики на шпильках». До кращих сторінок твору належати ті, де автор змальовує внутрішні конфлікти героїні, душевні тортура, пов язанні зі вступив у доросле ЖИТТЯ І Першів почуттям любові. По-дитячому безпосередно, но принципова, серйозна и вдумліва, щира, довірліва - така Дарка Ірини Вільде. Даже Важко візначіті, Пожалуйста з ее переживань висвітлено глибшому, Який з внутренних конфліктів героїні Розкрити драматічніше. Та з певністю можна Сказати, Що це одна з літературних образів, без которого Важко уявіті русский літературу.

З годиною змінюются ОЦІНКИ творчості автора, значущості ее образів. Так сталося і З чином Дарки Попович. За різному дівлятьс...

Назад | сторінка 3 з 11 | Наступна сторінка