Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Релігія і медицина

Реферат Релігія і медицина





, категоричний імператив. Оскільки це почуття не завжди спонукає людину до вчинків, що приносить йому земну користь, отже, має існувати певний грунт, деяка мотивація морального поведінки, що лежать поза цього світу. Все це з необхідністю вимагає існування безсмертя, вищого суду і Бога, що засновує і затверджує моральність, нагороджуючи добро і караючи зло;

- Августин, Кальвін. Всякий нормальна людина народжується з ідеєю про Бога, впровадженої в саме його свідомість. Ця ідея буває пригнічена в людях неправедних (Рим. 1:18). У міру зростання людина все ясніше усвідомлює її. Критичні життєві ситуації найчастіше спонукають цю ідею до життя;

- містичне. Людині властивий прямий містичний контакт з Богом, що приводить людини в екстатичний стан. Цей досвід поєднання з Богом настільки унікальний і настільки приголомшливо, що сама по собі він вже є свідченням буття Божого;

- Августин. Всі люди вірять в те, що істина існує. Якщо Бог є Богом істини і істинним Богом, отже, Він і є Істина. Ця Істина з великою букви є умовою існування всякої іншої істини. Таким чином, існування якої-небудь істини увазі існування й Істини з великою літери, яка, у свою чергу, означає і існування Бога;

- онтологічне (Ансельм). Перша передумова: людині властиво поняття про нескінченному і скоєному. Друга передумова: існування є обов'язковою і необхідною частиною досконалості. Висновок: нескінченне і вчинене - тобто, Бог - існує, остільки саме визначення досконалості включає в себе і існування;

- Аристотель. Людина усвідомлює свою кінцівку, обмеженість і смертність. Звідки походить ця свідомість? Бог постійно нагадує йому про це через Свою нескінченність, безмежність і безсмертя. Тобто, кінцівку людини сама по собі є доказом існування нескінченного Бога;

- Августин, Фома Аквінський. Людина невтішний. Він жадає благословення. Цією жагою наділив його Сам Бог, щоб людина ніде не міг знайти втіхи, поки не звернеться до Бога. Присутність цієї спраги в людині є непрямим доказом буття Божого;

- Берклі. Людина здатна сприймати (відчувати) оточуючі його предмети, що не може бути наслідком ні якихось фізичних явищ, ні волевиявленням самої людини. Отже, ця людська здатність до сприйняттю увазі існування Бога як єдиного розумного пояснення цієї здатності;

- екзистенціальне. Бог являє себе людям через Євангельське одкровення - проголошення Своєї любові, прощення і виправдання людини. Людина, що прийняв це одкровення, відразу впізнає і Бога. Ніякого іншого свідоцтва не потрібно. Буття Боже не стільки "доводиться", скільки "пізнається", і це пізнання не інтелектуально, а екзистенційно;

- В«чудеснеВ». Чудо - це явище, єдино з'ясовне існуванням і безпосереднім надприродним втручанням Бога. Існує безліч засвідчених фактів чудових подій. Отже, існує безліч подій, єдиним переконливим поясненням яких може бути існування і надприродне втручання Бога. А, отже, Бог існує;

- інтел...


Назад | сторінка 3 з 19 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Аналіз космологічного аргументу існування Бога
  • Реферат на тему: Одкровення Бога, що виявляється в його іменах
  • Реферат на тему: Аналіз раціонального обгрунтування буття Бога
  • Реферат на тему: Буття й існування права