Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Релігія і медицина

Реферат Релігія і медицина





ектуальне. Ми знаємо, що світ влаштований розумно. Тобто, ми здатні розумно пізнавати його. Отже, або і пізнаваний світ, і наш пізнає його розум, є продуктом чистої випадковості, або і те, і інше створено вищим розумом. Випадковість нам здається менш вірогідною. Отже, і розумний світ, і сам розум є породженням вищого розуму, тобто Бога. Отже Бог існує;

- Кожному нашому природному внутрішньому бажанню або прагненню відповідає реальний об'єкт, здатний це бажання задовольнити. Однак, присутній у нас і таке бажання, яке не може бути задоволено нічим тимчасовим, нічим земним, нічим тварним. Отже, повинно існувати дещо, що вивищується все тимчасове, земне і природне. Це "щось" люди і називають Богом і вічної життям з Ним;

- естетичне. Музика Баха (Бітлз, Пушкін, Сезанн і т.д.) існує, отже, Бог є;

- релігійне. Безліч людей різних часів і різних культур мали досвід спілкування з Божественним. Неможливо допустити, щоб всі вони настільки однаково "Помилялися" в описі природи і змісту цього досвіду. Отже, Божественне існує;

- суспільне. Віра в Бога - в верховне кущество, Якому по праву належить поклоніння і прославляння всього сущого - є загальною рисою практично всіх народів світу. Неймовірно, щоб всі ці люди були неправі щодо цього найважливішого й значного елемента їх життя. Набагато більш імовірно, що вони були праві, а, отже, Бог існує;

- Паскаль. Розумне доказ існування Бога неможливо, однак, те чи інше рішення про Його бутті-небутті кожен з нас прийняти повинен. Якщо ви вирішите, що Бог є ("поставите на Бога"), то ви у всякому разі нічого не втратите, навіть якщо після вашої смерті виявиться, що ви були неправі. Якщо ж ви вирішите, що Його немає і помилитеся, то вас чекає страшне покарання. Якщо ви виграєте, то отримаєте все, якщо програєте, то не загубите нічого. p> Однак, очевидно і те, що жоден з наведених аргументів, ні їх сукупність категорично не є безперечними. Не випадково, тому багато філософів для пізнання Бога вдавалися до негативної теології. Ось витяги з поетичного твору Ангелуса Силезиуса В«Паломник херувимаВ»:

В«Що є Бог? Ми цього не знаємо: Він ні світ, ні дух,

Ні правда, ні єдність, жоден; він не те, що називають божественним:

Ні мудрість, ні розум, ні любов, ні воля, ні доброта:

Ні річ, ні тим більше, ні сутність, ні серце:

Він є те, що ні я, ні ти, ніяке інше створення,

Перш, ніж Він стане тим, хто Він є, ніколи не дізнаємося В». p> Очевидно, у зв'язку з принциповою неможливістю раціонального осягнення буття Бога в основі православ'я, на відміну від католицизму і протестантизму, лежала раціональна теологія, а сверхраціональное богослов'я. p> Основним суспільним інститутом, об'єднуючим людей, які вважають себе прихильниками даної релігії, є церква. У православній традиції церква визначається як збори віруючих у Христа, в яке Ним Самим закликається увійти кожен. У ній В«все небесне і земне...


Назад | сторінка 4 з 19 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Одкровення Бога, що виявляється в його іменах
  • Реферат на тему: Аналіз раціонального обгрунтування буття Бога
  • Реферат на тему: Тлумачення Бога у античних філософів і в християнстві
  • Реферат на тему: Аналіз космологічного аргументу існування Бога