Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Контрольные работы » Філософські погляди Бердяєва в "Сенсі історії"

Реферат Філософські погляди Бердяєва в "Сенсі історії"





ості кінця всередині самої історії, всередині історичного ще часу, про суд над історією всередині самої історії, викриття невдачі історії В»

В«Культура пов'язана з культом, - продовжує Бердяєв, - вона з релігійного культу розвивається, вона є результат диференціації культу, розгортання його вмісту в різні боки. Філософська думка, наукове пізнання, архітектура, живопис, скульптура, музика, поезія, мораль - все укладено органічно цілісно в церковному культі, у формі ще розгорнутої і не диференційованою. Найдавніша з Культур - Культура Єгипту почалася в храмі, і першими її творцями були жерці. Культура пов'язана з культом предків, з переказом і традицією. Вона сповнена священної символіки, в ній дані знаки і подоби іншої, духовної дійсності. Всяка Культура (навіть матеріальна Культура) є Культура духу, всяка Культура має духовну основу - вона є продукт творчої роботи духу над природними стихіями "[13]

Читаючи В«Сенс історії В»Бердяєва, ми зустрічаємося з гострим катастрофічним світовідчуттям, спадним в цілісну концепцію конкретної метафізики історії. Бердяєв говорить про "кінець Ренесансу та кризу гуманізму", розуміючи під цим вичерпання тієї історичної епохи, життя якої визначалася самоствердженням самозаконність людини, верившего у можливість всецілого задоволення своїх потреб засобами посюстороннего культурного будівництва.

Сенс історії ширше земних перспектив, - завдання людини в його земному творчості можуть втілитися лише символічно, і тому тут не може бути граничних і кінцевих звершень. Центр ваги лежить не у вже досягнутих символізації, а в жадобі нових досягнень. Цей пафос нескінченності поєднується у Беодяева з тривожним апокаліпсизм: до заклику до духовного поглибленню домішується небезпечне підозра, що взагалі історичний шлях хилиться до заходу.

Л. Карсавін полгает, що В«Н.А. Бердяєв вбачає сенс історії в "дозволі долі "її" у позачасовому, у вічності, у всеєдності, за межами самої історії "," в переході за межі і за межі відносної історичної дійсності в якийсь інший план буття "...

Для Н.А. Бердяєва, незважаючи на затвердження всеєдності, не всі "воскресає", а є якась дрантя, якесь ілюзорне буття. Він іде ще далі. Дотепно розкриваючи сенс Ренесансу, він бачить невдачу середньовіччя в спробі насильно, а не вільно здійснити "Царство Боже". - Людський дух мав бути "відпущений" на свободу, щоб "на волі розкрити свої сили і перевірити на досвіді, що означає і до чого веде гуманізм ". Перевірка виявилася гріховною, злом. Але "драма нової історії була внутрішньо неминуча ". Вона - "велике випробування людської свободи. Воно було провіденціальне неминучим. Не могло створитися царство Боже без такого вільного випробування людських сил [14].

У рамках історичного процесу, за Бердяєвим, не розв'язна трагедія індивідуального: Царства Божого на Землі бути не може! А твердження Царства Божого і подолання трагедії історії як мета може, згідно Бердяєвим, бути осягнуте тільки в межах ідей християнства. Звідси й неминучість апокаліпсису, і неминучість кінця історії.

За Бердяєвим виходить, що внутрішній духовний досвід людини збігається з божественним, що історія черпає джерело не тільки в Абсолют, але в і в глибині людського духу, що не тільки божественне начало, а й сама людина визначає свою долю на Землі і долю людства в цілому. В«Історія - не тільки одкровення Бога, але і у відповідь одкровення людини Богу ... Тому історія є така страшна, така складна трагедія В»[15], - писав філософ. Світовий порядок, суспільство, історія - результат об'єктивації творчої діяльності людини, її суперечливості. Свідомість і самосвідомість людини не є лише явища психології, вони пов'язані з вищим початком, божественним духом. Людина притаманний одночасно двом світам - духу і природі. Саме тому він займає особливе положення в світобудові, саме тому він - образ і подобу Боже. Людина є В«маніфестація духуВ», дух стверджує свою реальність через людини. У цьому сенсі людина В«однокачественностьюВ» Богу, тому й можливий В«ЗаповітВ» (союз) Бога і людини. В«Бог забажав свого іншого і відповідної любові його В», що стало причиною творення світу і людини. Проте, виникнення світу не усуває наявність первинної безодні, Ungrund, тобто творіння залишається незавершеним. Згідно Бердяєвим, з первинної безодні вічно народжуються Бог-Отець, Бог-Син і Бог-Дух святий, причому безодня, Ungrund повному обсязі перейшла, перетворилася на святу Трійцю, вона продовжує співіснувати з Богом. "Свобода є метафізична першооснова історії "[16], - стверджував Бердяєв. Світ навколо нас має своє коріння не тільки в божественне творіння, але і в первореальності безодні.

У своїй книзі В«Сенс історіїВ» Бердяєв піднімає і єврейське питання. Філософ пише: "єврейства належала абсолютно виняткова роль у зародженні свідомості історії, в напруженому почутті історичної долі, саме єврейством внесено у світову життя людства початок "історичного". І я хочу ...


Назад | сторінка 3 з 8 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Н.А. Бердяєв про походження зла і сенс історії
  • Реферат на тему: Н.А. Бердяєв "Сенс історії"
  • Реферат на тему: Теорія Жана Бодена про роль кліматичного і астрономічного факторів в історі ...
  • Реферат на тему: Проблема людини в історії філософії
  • Реферат на тему: Історія історичної науки. Історіографія загальної історії