Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Контрольные работы » Філософські течії та категорії

Реферат Філософські течії та категорії





му, що природа трактується пантеїстично. Пантеїзм (греч.pan - Все і theos - Бог) - вчення про те, що все є Бог; вчення Обожнювалися Всесвіт, природу. В якості релігійного вчення зазвичай протиставляється теизму, отделяющему Бога в Як трансцендентного позачасового творця від світу як його тимчасового творіння. Християнський Бог тут втрачає свій трансцендентний характер; він як би зливається з природою, а остання тим самим обожнюється і набуває риси, які їй в такій мірі не були властиві в античності. p> Термін В«ПантеїстВ» був вперше використаний англійським філософом Дж. Толандом (1705), власне термін "пантеїзм" був введений у філософський обіг нідерландським теологом Й. Фаем (1709). Першими історичними формами пантеїзму cчитался деякі системи індійської (брахманізм, індуїзм, веданта) і китайської (Даосизм) філософії, а також філософські концепції давньогрецьких філософів-досократиков (Фалес, Анаксимен, Анаксимандр). Бог тут ще не світовий дух, але швидше душа світу, одушевляющее початок, субстанціальний елемент серед інших елементів.

Пантеїзм пропонує моністичний варіант вирішення проблеми співвідношення Бога-субстанції та світу-Всесвіту. Але тоді виникає необхідність узгодження, примирення атрибутів Бога (вічності, нескінченності, незмінності, непорушності) з атрибутами тимчасового, мінливого світу. З цими труднощами справляються по-різному. Абсолютистський моністичний пантеїзм повністю ототожнює Бога і світ, і такі якості Бога, як вічність, незмінність, нескінченність, переносяться на світ (Парменід). Такого роду пантеїзм, послідовно проведений, призводить до акосмізму - визнанню ілюзорності світу. Гегелівський абсолютистський пантеїзм наділяє Бога здатністю до саморуху і саморозвитку, тим самим знімаючи протиріччя між Богом і світом. Іманентна пантеїзм поміщає Бога в світ в якості його В«частиниВ» - як силу або закон, вічний і незмінний, керуючий мінливих світом (Геракліт, стоїки, Спіноза). При цьому Бог в деяких з іманентних-пантеистических навчань може розглядатися не як осередок характеристик, протилежних світу, а як єдність протилежностей (Микола Кузанський, Дж. Бруно, Я. Беме). Неоплатоникі створили еманаційних варіант пантеїзму: світ є витікання, еманація божественної сутності, він має ступені досконалості, відповідні міру присутності божественної сутності. Цей вид пантеїзму містить в собі прихований дуалізм, оскільки результат еманації відділений від джерела еманації - Бога. Тому еманаційних пантеїзм не вступав у протиріччя із середньовічною християнської теїстичної доктриною, існуючи в ній в якості особливої вЂ‹вЂ‹форми реалізму (Еріугена, Давид Динанский).

Ототожнюючи Бога і світ, пантеїзм містить в собі можливість редукції одного з елементів тотожності до іншого. Або Бог розчиняється у світі (природі), і пантеїзм тяжіє до матеріалізму (найбільш яскравим зразком такого роду пантеїзму служить доктрина Б. Спінози з її формулою В«Deus sive NaturaВ»), або природа зникає в Бозі, постаючи як всього лише його інобуття (в такому вигляді пантеїзм присутній у різних філософських версіях об'єктивного ідеалізму, від систем індійської філософії до гегелівської філософії Абсолюту).

Натурфілософи Відродження, наприклад знаменитий німецький лікар, алхімік і астролог Парацельс (1493-1541), бачать в природі якесь живе ціле, пронизане магічними силами, які знаходять свій прояв не тільки в будові і функціях живих істот - рослин, тварин, людини, ангелів і демонів, але і в неживих стихіях. Парацельс встановлює особливу систему аналогій між різними органами людини і тварин, з одного боку, і частинами рослин, будовою мінералів і рухами небесних світил - з іншого. Вся природа, по Парацельсу, повинна бути зрозуміла, виходячи з трьох алхімічних елементів - ртуті, сірки і солі; ртуть відповідає духу, сірка - душі, а сіль - тілу. Подібно до того як в людині усіма відправленнями тіла "завідує" душа, точно так само в кожній частині природи знаходиться якесь одухотворене початок архей, а тому для оволодіння силами природи необхідно осягнути цей архей; увійти з ним у свого роду магічний контакт і навчитися ним керувати.

Таке Магік-алхимическое розуміння природи характерно саме для XV-XVI століть. Хоча воно і має точки дотику з античним уявленням про природу як цілісному і навіть одушевлению космос, але істотно відрізняється від цього уявлення своїм активистскую духом, прагненням керувати природою за допомогою таємних, окультних сил. Не випадково натурфілософи Відродження критикували античну науку, і перш всього фізику Аристотеля, яка представлялася їм занадто раціоналістичністю і приземленою, оскільки була майже повністю позбавлена ​​магічного елемента і проводила суворе відмінність між живими істотами і неживими стихіями - вогнем, повітрям, водою і землею. У неплатників натурфілософія запозичила поняття світової душі, яке було відкинуто в середні століття як язичницьке, а тепер, навпаки, все частіше ставилося на місце трансцендентного християнського Бога. За доп...


Назад | сторінка 3 з 10 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Місце і роль поняття Бога у філософії Декарта
  • Реферат на тему: Одкровення Бога, що виявляється в його іменах
  • Реферат на тему: Розуміння сутності Бога в книзі Арлі Хувера "Листи агностику на захист ...
  • Реферат на тему: Тлумачення Бога у античних філософів і в християнстві