Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Візантія: образ світу

Реферат Візантія: образ світу





а формула, отве1 чающие світогляду особливого роду. p> З особливості християнства як вчення про знятому дуалізм випливало своєрідне ставлення його ідеологів до соціальних проблем. На відміну від неплатників, закривали очі на соціальні лиха і намагалися запевнити себе та інших, що вони живуть в гармонійному світі, християнські письменники багато і детально говорили про рабство, бідності, пригніченні, несправедливості. Це не було простою демагогією, бо випливало з самої сутності християнства - вчення, що визнає розрив між земним і небесним, між реальним і ідеальним. Але якщо маніхейство зводило боротьбу добра і зла в космічні масштаби і засуджувало земне, вбачаючи в ньому породження Мороку, християнство кінчав вихвалянням світобудови - творіння божого. Воно, критикуючи соціальна нерівність, тим не менш примиряється з ним, і походження зла залишалося для християнського богослов'я сверхразумним. p> Подолання протилежності між земним і небесним здійснювалося, ио вченню християнських богословів, двояким способом: по-перше, за допомогою божественного посередника, по-друге, завдяки культу. p> У центрі християнської міфології знаходиться образ Ісуса Христа (ми відволікаємося зараз від питання про те, якою мірою на формування цього образу могла вплинути доля якогось реально існуючого палестинського проповідника, розп'ятого в Єрусалимі). Ісус - у повному сенсі слова посередник між земним і небесним, бо він син божий і разом з тим син людський, досконалий бог і досконала людина. Він не напівбог, але саме істота, чудесним чином що поєднує в собі і божественне, і людське. Тому в ньому виявляється дивовижна протилежність: з одного боку, Ісус - бог, який сидить одесную батьківського престолу і який па Страшний суд буде судити праведників і грішників, а з іншого боку, міфологічний образ євангельського Ісуса вбирає в себе все, що, здавалося б, може служити приниженню людини: Ісус родом з Галилеї, з палестинського Пошехонья (В«Що доброго з Галілеї?В» - говорили в ті часи); його зіставляють з рабом, представником самого приниженого стану, і прирікають на страту на хресті - саму ганебну по тих часами; він спілкується з грішниками, з розпусними жінками, із митниками, а напередодні рішучого дня коливання охоплюють його, і він молить бога-батька: В«Пронеси чашу цю повз менеВ» (Марк, 14. 36). Суперечливість міфологеми Ісуса Христа як би відтворюється, до речі сказати, у вже відомої нам суперечливості візантійської конструкції влади василевса з його всемогутністю і безсиллям. p> Міфологічний образ Ісуса Христа зовні еклектичний, він увібрав в себе безліч архаїчних елементів, запозичених з старих релігій. Тут і тотемистические подання про бога-агнця і бога-рибі, елементи землеробського культу вмираючого і воскресає бога-зерна і бога-вінотрадной лози. Тут і традиційний іудейський образ праведного царя, месії, помазаника (по-грецьки- В«ХристосВ») божого. Тут і популярний образ бога-цілителя і не менш популярний образ мудрого вчителя і чудотворця. І в...


Назад | сторінка 5 з 33 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Образ бога в творчості Фідія
  • Реферат на тему: Одкровення Бога, що виявляється в його іменах
  • Реферат на тему: Особистість, життя і вчення Ісуса Христа
  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Мальовничий образ Христа у творчості В.Д. Полєнова