Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Контрольные работы » Християнське розуміння любові

Реферат Християнське розуміння любові





е той час, коли проблематика дружби і любові відступає в філософії на задній план: той досвід міжлюдських відносин, який раціоналізувати і узагальнювався в поняттях дружби і любові, отримує інше, більш широке і абстрактне концептуальне вираз - в понятті моралі. Про дружбу і кохання начебто вже можна і не згадувати в філософському міркуванні, якщо ведеться мова про мораль. Особливо це стосується поняття дружби - воно зовсім перестає бути тим з важливим і особливим предметом в морально-філософських розглядах, яким це було, по зауваженню А. Шопенгауера, у стародавніх філософів). Але на основі "імпорту" з понять "дружба" і "любов" в поняття "мораль" істотних змістовних характеристик людських відносин виникає зворотний рух ідей: в сучасній свідомості дружба і любов - це такі феномени людські стосунки, які несуть у собі санкцію моралі, морально виправдані - виправдані тим, що начебто містять у собі якості, осудні мораллю.

5. Християнська любов - Дар святого духа


Розглянемо розуміння любові як вищої чесноти до порятунку з точки зору богословського аналізу.

Любов у християнському розумінні - це дар Святого Духа, за словом апостола Павла: Любов Божа влита в серця наші Духом Святим, даним нам (Рим. 5,5). Це той необхідний дар Святого Духа, без якого християнська віра і життя взагалі неможливі. У своєму «óмні любовіВ» апостол Павло незаперечно свідчить про перевагу любові над усіма іншими чеснотами, дарованими нам Духом Святим, бо без любові вони не мають ніякої ціни і не приводять людину до Порятунку: Якщо я говорю мовами людськими й ангельськими, та любові не маю, то я - мідь дзвінка або бубон гудячий. Якщо маю дар пророцтва, і знаю всі таємниці, і маю всяке пізнання і всю віру, так що можу і гори переставляти, а не маю любові, то я ніщо. І коли я роздам усі маєтки свої і віддам своє тіло на спалення, а любові не маю, немає мені в тому ніякої користі (1 Кор. 13, 1-3).

Таким чином, і віра наша, і статутне благочестя, й богословські пізнання, і навіть дари чудотворіння і пророцтва - все це втрачає будь-яке значення, знецінюється, перетворюється на ніщо, якщо у нас немає дару любові, цього визначального ознаки В«учня Христового В», бо Сам Господь дав нову заповідь апостолам у прощальній бесіді: Заповідь нову даю вам, щоб любили один одного: Як Я вас полюбив, так і ви любіть один одного. За тим пізнають усі, що ви учні Мої, як будете мати любов між собою (Ін. 13, 34 -35).

Саме дар Божественної любові створює Церква як единосущие людських душ за образом Єдиносущної і Нероздільної Трійці. В«Церква, говорить В. Н. Лоський, - є образ Пресвятої Трійці. Батьки це постійно повторюють, канонічні правила підтверджують В». Дар Божественної любові створює внутрішню, невидиму, онтологічну бік Церкви як містичного Тіла Христового. Тому без цього дару немає Церкви в зазначеному сенсі слова і немає Порятунку. З іншого боку, у Посланні апостола Іоанна сказано: Бог є любов (1 Ів. 4, 8, 16), тобто любов є зміст Божественного Життя і тому що здобував любов Божественну в силу одного цього стає безсмертним, бо Божественна Життя не підлягає смерті: Ми знаємо, що ми перейшли від смерти в життя, бо любимо братів; хто не любить брата перебуває в смерті (1 Ін. 3, 14).

Отож, коли християнська любов за своїм походженням є дар Божий, то за своєю природою вона є единосущие людських душ, що створює Церква ніби живий організм любові, як містичне Тіло Христове, або інакше - як невидиму онтологічну бік Церкви. У Своїй Первосвященицькій молитві Спасо ялина молився про такій єдності Своїх учнів і всіх послідовників, яке існує у Божественній життя Пресвятої Трійці: не тільки за них Я благаю, а й про віруючих у Мене за словом їх: Щоб усі були одно; як Ти, Отче, в Мені, і Я в Тобі, так і вони нехай будуть в Нас єдино (Ін. 17, 20-21). У цих словах ясно виражена сутність християнства: воно не є якимось абстрактним вченням, яке приймається розумом. Християнство - це життя, в якій окремі особистості силою Божественної Любові об'єднуються неподільно і неслиянно в одне многоіпостасное Істота, представляє собою Церква з її внутрішньої, незримою сторони. Рятує і вводить в життя вічне тільки ємство в себе, всередину своєї душі. Божественної Життя Триіпостасного Бога, яка складається у взаємній самовіддачі кожної Іпостасі (Отця, Сина і Святого Духа) один одному, коли кожне ипостасное В«ЯВ» існує в іншому В«ЯВ». Це є передвічне самовідданість і смиренність, що дає нескінченне блаженство любові, і тому, хто причастився Божественної Любові, відкривається таємниця Триединства в міру його причетності. Протоієрей Георгій Флоровський (1893-1979) писав: В«Заповідь любові Господь зводить до таємниці Троичного єдності, бо ця таємниця є Любов ... Можна сказати, Церква є в тварі Образ Пресвятої Трійці, тому й пов'язано одкровення Троичности з основою Церкви В». Все викладене можна резюмувати словами священика Павла Флоренського: В«Любити невидимого Бога - це означає пасивно перед...


Назад | сторінка 6 з 10 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Етичний сенс любові і сенсу життя
  • Реферат на тему: Проблеми любові і дружби в юнацькому віці
  • Реферат на тему: Проблеми дружби й любові в юнацькому та підлітковому віці
  • Реферат на тему: Поняття любові в філософії
  • Реферат на тему: Щоб тобі любили, спершу сам полюби, бо любов віклікається любов'ю