Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Християнська етика Середньовіччя

Реферат Християнська етика Середньовіччя





відносини експлуатації. Досягається це в істотній мірі завдяки моралізує відношенню до дійсності, абсолютно неправомірному розширенню ролі та можливостей моралі. Ідея про примат моралі перед буттям, яка, як ми відзначали, була обумовлена ​​слабкістю пригноблених мас, виявилася одночасно установкою, що виражає інтереси експлуататорського класу.

Саме вона отримала насамперед закріплення і обгрунтування в Біблії. Суть біблійної етичної концепції можна резюмувати в наступних положеннях:

1. Бог створив світ і є його життєдайною сутністю. Весь світ розвивається з нього, і він же залишається його безпосереднім управителем.

Бог - Абсолютне творчий початок. Але не тільки. Бог є одночасно вищої метою світу, його потаємним змістом. Все, що ні створює бог, він створює для себе: "Бо все з Нього, через Нього і для Нього" (Рим. 11, 36), і тільки він один містить в собі причину, норму і мету своєї діяльності. Всі інші створення позбавлені такої автономності, вони існують завдяки богу і для бога. Людина не становить винятку. "... Чи живемо - для Господа живемо; вмираємо - для Господа вмираємо ... "(Рим. 14, 8).

Ідея бога як морального абсолюту не лише виражає моралізує ставлення до дійсності, позначаючи таку досконалість, перед яким здаються нікчемними всі інші цілі і бажання. Вона є водночас обгрунтуванням благодушного оптимізму в оцінці дійсності: оскільки світ створений богом, керується ним і прямує до нього, то він благ, по суті своїй глибоко гармонійний, і ця кінцева добра основа буття виправдовує окремі прояви зла або принаймні примиряє з ними.

Представлення про бога як моральному синтезі світу в значно більшій мірі стимулює примирливо-пасивне, благодушний ставлення до соціальної дійсності, ніж критичний. Історія релігійної ідеології це доводить з переконливістю. p> 2. Людина, будучи одним з творінь бога, є разом з тим істотою привілейованим. Він подібний богу. Це виражається в тому, що людина створена вільним і вища мета - служити Богу - виступає для нього як повинність. Саме в тій мірі, в якій людина сама може вибрати бога, він уподібнюється богу як абсолютної особистості. Але ця здатність добровільного слідування заповідям бога є всього лише можливість; вона існує лише в принципі. Вона характеризує сутність, призначення людини, але не його актуальне стан.

Людина подібний до бога, але не однаковий з ним, бо є чуттєвим, земним, смертним істотою. Його емпіричне, природно-соціальне існування виступає як гріх. Все життя людини, що шукає свого власного земного щастя, є підлягає запереченню гріховністю.

Те, що йдеться про першу людину, про Адама, є характеристика людини як такого. Людина, згідно з логікою християнства, призначений служити богу, але він сам захотів стати як бог, і в цій гордині, претензії на моральну суверенність полягає джерело всіх його лих, корінь зла взагалі. Людина, таким чином, у своєму реальному, емпіричному існуванні не такий, яким він має бути, згідно...


Назад | сторінка 6 з 10 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Одкровення Бога, що виявляється в його іменах
  • Реферат на тему: Аналіз раціонального обгрунтування буття Бога
  • Реферат на тему: Мета Бога для шлюбу та сім'ї
  • Реферат на тему: Століття техніки: добро і зло. 20 століття людина в світі і світ людини