Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Християнська етика Середньовіччя

Реферат Християнська етика Середньовіччя





моральну надію. А якщо "порятунок" неможливо і людське існування безпросвітно, то навіщо тоді потрібна церква?

Ми бачимо, що різке розведення земного буття і божественного, як і взагалі таке розуміння предмета, яке позбавляє людину надії, не могло влаштувати церкву. Але її не могла влаштувати і протилежна точка зору, яка зближує земної і божественний світи, стверджує безмірний оптимізм. Адже церква стає зайвою і в тому випадку, якщо порятунок індивіда повністю залежить від нього самого. Тому догмат про гріховність людини так само необхідний, як і догмат про його богоподобии. Саме тому була знехтувана арианское тлумачення міфу про Христі. p> Олександрійський пресвітер Арій (пом. у 335 р.) розглядав Ісуса Христа не як єдиносущого богу-батькові, а як подобносущего. Суть справи полягала в тому, що Ісус Христос з бога зводиться до рівня його створення. Виходило, що Ісус Христос є лише кращим з людей. Отже, все, чого досяг він, може досягти і будь людина, людина може навіть праведністю свого життя домогтися усиновлення богом-батьком.

Церква усвідомила що криються в аріанство небезпеки і неодноразово засуджувала це вчення, поки воно остаточно не зникло в кінці V ст. Однак пропоноване аріанством тлумачення християнського вчення, суть якого полягає в підвищенні людини до рівня суб'єкта, здатного самостійно вирішувати власні проблеми, не було остаточно винищено; протягом усього середньовіччя дух аріанського вчення залишався джерелом опозиційних єресей.

Коли релігійно-моральне світогляд став догмою церкви, з усією гостротою постало питання про способи забезпечення її дієвості. На етапі виникнення християнства релігійне натхнення та моральні надії мас були прямо сполучені з общинної практикою, радикальною опозицією класового строю і володіли безпосередній мотиваційної силою. Щоб надати регулятивну дієвість своїм нормативним уявленням, церковна ідеологія крім психологічного навіювання, емоційно-естетичного впливу, залякування і т. д. повинна була ще мобілізувати механізм саморегуляції, духовного самопрінужденія особистості. Тому якщо, з одного боку, філософія змушена була пристосовуватися до пануючої в духовному житті християнської догми, то, з іншого боку, саме християнство потребувало філософії. Без філософії йому важко було б закріпитися в суспільній свідомості в якості верховної, всі собі підкоряє сили. Адже філософія протягом тисячоліття задавала тон і норму духовного життя.

Раціонально-теоретичне обгрунтування християнського віровчення означало насамперед обгрунтування "Істинності" моральних догм, які становлять основну і істотну частину його змісту. Тому в рамках складається християнської філософії етика займає одне з центральних місць.


В 

ВИСНОВОК

Християнство немислимо поза Церквою. Етика - філософська дисципліна, регулююча взаємини людей у ​​руслі моральних цінностей. Отже, християнська етика - це богословська етика, тобто етика заснована на богословському ...


Назад | сторінка 9 з 10 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Релігійне вчення і етика Канта
  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Іудаїзм, його віровчення, культ і етика
  • Реферат на тему: Християнська етика
  • Реферат на тему: Екологічна етика та природокористування в житті людей