Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Феномен двойничества в християнській антропології

Реферат Феномен двойничества в християнській антропології





ований на вищенаведеної нами роботі, будуть приводитися цитати і з інших творів великого мислителя, що стосуються досліджуваної нами проблеми.

Отже, Микола Бердяєв вважає, що в основі самосвідомості людини завжди лежало два протилежних почуття - почуття пригніченості і пригніченості і повстання людини проти цієї пригніченості-почуття піднесення і сили, здатності творити. І, що християнство дає виправдання і для того, і для іншого самопочуття людини. З одного боку, людина є істота гріховне і потребує спокуту свого гріха, істота низько полегле, від якого потрібно смиренність, з іншого боку, людина є істота, створене Богом за Його образом і подобою, Бог став людиною і цим високо підняв людську природу, людина покликана до співпраці з Богом і вічного життя в Бозі, так само він пише: "Дивна істота - двоя і двозначне, що має вигляд царствений і вигляд рабий, істота вільне і заковане, сильне і слабке, що з'єднав в одному бутті велич з нікчемою, вічне з тлінним "(зауважимо, що вищенаведений погляд філософа на людину схожий, практично повторює святотеческое вчення, до Приміром, святителя Григорія Палами, нами розглянутого раніше.) Безперечно, по думку Бердяєва, християнство звільнило людину від влади космічних сил, від духів і демонів природи, підкорило його безпосередньо Богу, і слідуючи думки філософа, можна зробити висновок, що все християнство, пов'язане з цією подвійністю людської природи.

Так само Бердяєв вважає, що людина належить і природного світу, тому що в ньому весь склад природного світу, і тому він залежить від нижчих щаблів природи. Але всякий раз, коли чоловік скоював акт самосвідомості, він підіймав себе над природним світом, прояв самосвідомості є подоланням тваринного натуралізму, цей самосвідомість можна назвати "самосвідомістю духу". Можна припустити, що дане поняття, як "самосвідомість духу ", схоже з такими поняттями, як:" закон розуму "у апостола Павла і "розумна сила душі" у святителя Григорія Палами. Однак Микола Олександрович розуміє, що самосвідомість людини двояко, бо людина усвідомлює себе високим і низьким, вільним і рабом сформованих обставин, який є істотою смертним і безсмертним. Взагалі природа людини полярна, це означає, що якщо що-небудь стверджується в людині на одному полюсі, то це компенсується твердженням протилежного на іншому полюсі.

Рішення проблеми роздвоєності, полярності людини Бердяєв пропонує у світлі ідеї Богочеловечества, т.е так як, людина є образ Бога, його головним доказом цього факту, є здатність до творчості, у творчості людина найбільш подібний до Творця. Тому мислитель критично дивиться на той підхід, що людина істота тварное, а значить гідно приниження і взагалі не представляє особливої вЂ‹вЂ‹цінності. Людина не повинна бути принижуємо, не дивлячись на свою гріховність, але відчувати себе подобою Бога-творцем. Проте не всяка людська активність, творчість від Бога, вони можуть бути проявом протилежного начала-гріха, пристрасті. Творчий акт повинен бути з...


Назад | сторінка 9 з 12 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Людина - істота діяльну
  • Реферат на тему: Людина як унікальна істота
  • Реферат на тему: Людина - істота соціальна
  • Реферат на тему: Людина - семиотическое істота
  • Реферат на тему: Людина - соціальна істота