Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Курсовые проекты » Православ'я та творчість

Реферат Православ'я та творчість





гляді тієї найвищої долі, яку підготував йому Творець. Однак Господь Сам свідчить перед людиною, що не залишить його Своєю допомогою і Своїм розрадою, не тільки неможливе людям можливе для Бога (Лк. 18, 27), але і все можливо віруючому (Мк. 9, 23): Ось Я владу вам дав наступати на змій та скорпіонів і на всю силу вражу, і ніщо не зашкодить Та не радійте, що духи вам коряться, але радійте тому, що імена ваші написані на небесах (Лк. 10, 19-20).

Логос творчості, про який говорили ще святі отці, вкладений в людину і властивий йому, здійснюється на самих висотах духу, на самих глибинах смирення, научающего людини слухати волю Творця, бути слухняним Його задуму. Це є той ідеал, до якого прагне душа людини, але рідко коли може його досягти. Межа творчих зусиль людини, його копіткої роботи над своєю душею, цього В«розумного діянняВ», В«художестваВ», реального духовного подвигу, здійснюваного за допомогою Божою, - святість, обоження. Старозавітне і новозавітне церковна творчість дає нам зразки самої високої поезії, перед якої меркне вся секулярная словесність, як навіть пушкінські В«Батьки пустельники і дружини непорочні В»- перед великопісною молитвою преподобного Єфрема Сирина. Його ж В«ПророкВ» - перед текстом пророка Ісаї. Та й усі без винятку світські перекладання класиками євангельських текстів - перед самим Євангелієм.

Мова Святого Письма і є поезія як така:

Якщо я говорю мовами людськими й ангельськими, та любові не маю, то я - мідь дзвінка або бубон гудячий.

Якщо маю дар пророкувати, і знаю всі таємниці, і маю всяке пізнання і всю віру, так що можу і гори переставляти, та любові не маю, - то я ніщо.

І якщо я роздам усі маєтки свої і віддам своє тіло на спалення, та любові не маю, немає мені в тому ніякої користі.

Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не пишається,

НЕ поводиться нечемно, не шукає свого, не рветься до гніву, не думає лихого,

НЕ радіє з неправди, але тішиться правдою,

всі зносить, вірить у все, сподівається всього, усе терпить.

Любов ніколи не перестає, хоча і пророцтва припиняться, і мови замовкнуть, і знання скасується (1 Кор. 13, 1-8).

Може бути, саме з цієї причини багато неофіти - художники, музиканти, поети - настільки гостро відчувають цю неповноту і недостатність світської культури в порівняно з культурою церковної, що, принаймні на якийсь термін, повністю відвертаються від неї. І це не тільки і не завжди той спокуса спрощення (30), про який говорить протоієрей Георгій Флоровський, списуючи це на якесь оману, яке у тому, що нібито лише через опрощенчество і можна ввійти в Церкву (хоча часом і це помилка грає роль у відмові від культури). Але частіше Церква вражає всю людину своєї нетутешній Красою, перед якою меркне краса земна, краса секулярної культури. Так плакав Гоголь про те, що він не бачить Добра - в добрі.

Перш всього земне добро і земна краса представляються як не...


Назад | сторінка 15 з 29 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Етика благовіння перед життям
  • Реферат на тему: Обстеження будівлі перед ремонтом
  • Реферат на тему: Єсенін. Сповідь перед народом і Богом
  • Реферат на тему: З невиголошеного промові перед абітурієнтами (1990 р.).
  • Реферат на тему: Майстерня Говорити перед широким загаль