Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Статьи » Дурість і Божевілля в культурі європейського середньовіччя і Північного Відродження

Реферат Дурість і Божевілля в культурі європейського середньовіччя і Північного Відродження





оргає спокуса, вона вказує на убивання тіла, яке відходить на другий план, щоб утвердилася грішна душа. Якщо звичайний смертний може списати гріх на рахунок тіла, то Юродивий навмисно демонструє гріх душі. Юродивий, творить гріх навмисно, потрапляє в якусь касту російських дервішів raquo ;, він стає знедоленим блазнем, недоторканним. Культура нібито викидає його зі свого лона як переношена плід. Однак саме Юродивий і дає можливість існувати російської сміхової культури.

Грішник не може сміятися. Грішник змушений каятися, і каятися постійно. Витівки Юродивого оголюють правду, маючи відтінок повчальний - не роби так, як роблю я raquo ;, - але не тільки. Юродивий бере гріх на себе, але бере, вивернувши благо навиворіт. Тепер людина може сміятися, адже Убогий взяв на себе його гріх, він як би вчинив такий же, але набагато більш масштабний. Юрод показує, демонструє гріх.

Одночасно, він подвійно усередині гріх замолює, і вночі Юродивий дійсно недоторканний, свят. Він - володар святий наївності .

Юродивий живе в миру, але постійно спілкується з небом, тобто займає проміжну позицію між тим світом і світом цим raquo ;. Тепер, щоб уявити собі місце втілення Дурниці в західноєвропейській і російській культурах епохи середньовіччя, добре співвіднести фігури Юродивого і звичайного, некарткові Дурня з образами православного і католицького храму, таким чином, помістивши їх у сітку просторових орієнтирів. Це потрібно зробити для того, щоб побачити потім, отчого Дурень картковий по кличці le Fou приймає на себе деякі функції Юродивого.

Дурень маргіналів у виборі місця репрезентації Дурниці. Він - у просторі, де можна грати поняттями, або там, де поняття починають грати ім. Дурень розчиняється в масовому дії, зокрема, в різних іпостасях він то тут, то там проявляється під час майданного дійства недалеко від храму.

Юродивий біля храму перебуває постійно. Він виганяє диявола, вигнаного геть з церкви. Юродивий далекий від безглуздій театралізованості. Сам по собі представляючи видовище, він з собою наодинці НЕ юродствує. Дурень перебуває дурнем навіть у Монодіалоги. І той і інший, однак, органічно вписуються в простір життя, задане відповідним храмом. Як це відбувається?

Католицький храм має відкритий для очей вівтар, який може зображати одночасно як простір нашого світу, так і простір світу сакрального. О?? але простір співвідноситься з тим простором, в якому знаходиться глядач картини, тобто належить цьому світу; йому протиставлено інший простір, що належить світу іншому, потойбічного. Світ гірський і світ Дольний показані разом - вони об'єднані в одному зображенні (Гентський Вівтар Ван Ейка) [36, с. 304]. Нерідко вівтар у католиків має барельєфні зображення, а іноді фігури святих на стулках вівтаря постають і у формі круглої скульптури. Парафіянин, таким чином, потрапляє в простір, готове для його сходження до Господа. Він, як по сходинках, може підніматися від круглої скульптури, кам'яніючи в молитовному екстазі, до барельєфа, а з новим переходом він взагалі позбавляється від тактильного обсягу, знаходячи обсяг прямої перспективи (починаючи з Джотто, звичайно). Сувора романська покірність змінюється повітряно-екстатичність готикою, яка повністю з'єднується з несучим по щаблях хоралом. Перебуваючи деякий час в Господі і вийшовши після з храму, Дурень з радістю прийме участь у загальному гулянні з комічними сценками на підмостках у церкви, де добрими католиками обіграватиметься вкотре делікатне в решту часу питання про непорочність Богородиці.

Якщо звернути розумовий погляд до храму православному, то тут за іконостасом ми не побачимо вівтаря, і тільки ікони будуть строго-спокійно поглядати на нас. Саме ікона є тут, у церковному просторі, активним началом. Не я йду до Бога через ікону (це було б неможливо - на іконі тільки лик найбільш семантично важливий [36, с. 279]), і лик розгорнуть на мене в фас, і я, як усякий грішник, не можу витримати погляду з площини), а Благодать сходить на мене. Матеріально площинна структура ікони створює чітке розмежування простору тутешнього миру і царства Святого Духа. У храмі чи, або поза храмом, парафіянин залишається у світі дольнем. Несучи постійну відповідальність перед Христом за свої гріхи, людина православно-патріархального укладу не може сміятися - не доведи Господь вдаритися в язичництво! Але знаходиться рятівник, що знімає це культурне напруга, що перешкоджає органічному існуванню общинного духу. Це - Юродивий. Якщо неможливо підійнятися до Господа, то можливо очиститися через його юродство. Юродивий - маленький, виключно людський, прообраз Христа, але, на відміну від Нього, убогий чоловік навмисно вдаряється в гріх, щоб не зрівнятися з Ісусом. Отже, він не стільки викривач raquo ;, скільки рятівник людей.

Таким ч...


Назад | сторінка 7 з 26 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Ікони православного храму - основа духовності російського народу
  • Реферат на тему: Мережеве інтернет-простір як засіб формування інформаційної культури молодш ...
  • Реферат на тему: Нормоване простір. Банаховий простір
  • Реферат на тему: Простір у романі Харукі Муракамі "Країна чудес без гальм і Кінець світ ...
  • Реферат на тему: Історія храму в ім'я ікони Божої Матері "Знамення" у селищі С ...