Теми рефератів
> Реферати > Курсові роботи > Звіти з практики > Курсові проекти > Питання та відповіді > Ессе > Доклади > Учбові матеріали > Контрольні роботи > Методички > Лекції > Твори > Підручники > Статті Контакти
Реферати, твори, дипломи, практика » Новые рефераты » Історія світової політичної думки

Реферат Історія світової політичної думки





льно-політичного життя у вигляді кастового ладу, в Китаї зародилася етика влади, ідея середнього шляху, концепція обмеження влади правителя за допомогою чиновництва.


3. Політична думка європейського середньовіччя


Середніми століттями умовно називають період між Стародавнім світом та Новим часом. Його прийнято датувати від краху Західної Римської імперії (476 р.) до XIV ст. Час з XV в. і до середини XVII ст. названо епохою Відродження і Реформації. Цей період відносять або до пізнього середньовіччя, або до початку Нового часу.

Розуміння праць середньовічних мислителів неможливо без знання основних ідеологічних постулатів християнства, яке стало теоретичною основою цього періоду розвитку європейської громадської думки. Християнство виникло в I столітті у східних провінціях Римської імперії, як релігія пригноблених. У християнській доктрині затверджувалася цінність людської особистості; кожен створений за образом і подобою Бога, і тому ніхто не може відректися від себе, оскільки відрікається, таким чином, від Бога. Людина має безсмертну душу, і особисто відповідає перед Богом за все скоєне. Перед Богом всі рівні, як рівні між собою діти одного Батька. Увага до окремої особистості (а не до сім'ї, громаді, державі) зробило християнство універсальної, світовою релігією, не прив'язаної до якогось певного народу чи державі. З точки зору християнської доктрини духовне було відокремлено від політичного, земне - від небесного. Над державною владою стоїть вища, божественна влада, яка може стати опорою для окремої людини, незадоволеного земними політиками.

Поступово, з розвитком християнства, початкові громади християн поступово трансформувалися, і на їх основі складалася церковна організація. Ця організація, поступово ускладнюючи, набувала ієрархічний характер. Посилилася церкви, яка грала все більшу роль у суспільстві, потрібна була власна доктрина по соціально-політичних питань: факт поділу влади на церковну і світську був уже в наявності, однак відкритим залишалося питання про ставлення церкви і держави.

Цю проблему поставив вже Августин (345 - 430 рр..) у роботі В«Про град божомуВ». Його ідея полягає в тому, що вся історія людства є історією боротьби двох ворогуючих царств - царства світла (Бога) і царства тьми (диявола). Прихильники Бога на землі, увійшовши в лоно церкви, будують град Божий, а прихильники диявола будують світське, земне держава. Земне держава грунтується на любові людини до самої себе, на егоїзмі. Це царство гріха, де йде безперервна боротьба, відбуваються війни, конфлікти. Церква ж заснована на самовідданої любові людини до Бога. На його думку, пріоритетною в суспільстві повинна бути духовна влада і церква, як спадкоємиця божественної волі, а сенсом історії має стати перемога християнства у всесвітньому масштабі.

Політичне вчення Фоми Аквінського (1225-1274 рр..) Сприяло остаточному становленню середньовічної...


Назад | сторінка 7 з 12 | Наступна сторінка





Схожі реферати:

  • Реферат на тему: Образи Бога і Диявола в живопису ХХ-ХХI століття
  • Реферат на тему: Розуміння сутності Бога в книзі Арлі Хувера "Листи агностику на захист ...
  • Реферат на тему: Доказ існування Бога і його роль у філософії Р. Декарта. Вчення про вродже ...
  • Реферат на тему: Історія Поширення християнства на территории римської імперії
  • Реферат на тему: Одкровення Бога, що виявляється в його іменах